28 Ιανουαρίου 2018

Αρνητική η πρωτιά της Κρήτης στη μαθητική διαρροή από το Λύκειο

Μολονότι τα ποσοστά μειώθηκαν σημαντικά στην πάροδο μιας δεκαετίας

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες είναι το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής. Πρόκειται για την εγκατάλειψη φοίτησης μαθητών οι οποίοι αν και εγγράφηκαν κανονικά στις πρώτες τάξεις Δημοτικών, Γυμνασία, Λυκείων και ΕΠΑΛ στη συνέχεια για διάφορους λόγους σταμάτησαν το σχολείο.


Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 τα αυξημένα ποσοστά της μαθητικής διαρροής είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς τότε είχε αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι μαθητές εγκατέλειπαν το σχολείο, όχι τόσο λόγω άσχημων επιδόσεων, όσο γιατί προτιμούσαν να απασχοληθούν στις οικογενειακές επαγγελματικές δραστηριότητες και κυρίως στον τουρισμό και την κτηνοτροφία. Μάλιστα, τότε, η Κρήτη κατέγραφε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Με τη μελέτη του φαινομένου πλέον, ασχολείται συστηματικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, οι ερευνητές του οποίου αξιοποιούν τα καταγεγραμμένα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool και μελετούν τα ποσοστά διαρροής των μαθητών ανά μαθητική γενιά, παρακολουθώντας δηλαδή την πορεία φοίτησης μαθητών από την πρώτη έως και την τελευταία τάξη του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Η τελευταία έρευνα αφορούσε την περίοδο 2013-2016, μεσούσης δηλαδή της οικονομικής κρίσης και τα πρώτα αποτελέσματά της είχαν δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2017 και η πλήρης έρευνα είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο τον Απρίλιο του 2017.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, τα ποσοστά μαθητικής διαρροής σε σύγκριση με το 2003 μειώνονται σταθερά, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Κι ενώ όσον αφορά τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, δηλαδή την υποχρεωτική εκπαίδευση, η μαθητική διαρροή στην Κρήτη κινείται κοντά στον εθνικό μέσο όρο, τα δεδομένα παρουσιάζονται διαφοροποιημένα όσον αφορά στο Γενικό Λύκειο, αφού το νησί κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μαθητικής διαρροής στην Ελλάδα.

Τα ποσοστά της Κρήτης


Η μελέτη της μαθητικής γενιάς 2013-2014, των μαθητών δηλαδή που εγγράφηκαν το συγκεκριμένο σχολικό έτος στην Α΄ Τάξη του Γενικού Λυκείου, βασίστηκε στα δεδομένα 1.161 σχολείων της επικράτειας και σε ένα πλήθος 78.481 μαθητών. Από αυτούς διέρρευσαν οι 1.499, δηλαδή σε ποσοστό 1,92%. Αν μελετήσει κανείς τα ποσοστά της διαρροής των τελευταίων ετών προκύπτει το γενικό συμπέρασμα ότι «ο απόλυτος αριθμός των μαθητών που εμφανίζονται να διαρρέουν στο Γενικό Λύκειο με το πέρασμα από τη μία γενιά στην άλλη μειώνεται διαχρονικά».

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί πως διαμορφώνεται τα ποσοστά της μαθητικής διαρροής στην επικράτεια:





Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων ανά διοικητική περιφέρεια στη χώρα, η υψηλότερη μαθητική διαρροή στο Γενικό Λύκειο παρουσιάζεται στη νησιωτική χώρα, με την Κρήτη να βρίσκεται σε προεξάρχουσα θέση έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά της τάξεως του 2,68%. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό 2,61% και τα Νησιά του Ιονίου με 2,46%. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη μαθητική διαρροή στο Γενικό Λύκειο παρουσιάζεται στο Βόρειο Αιγαίο με 1,04% και στη Δυτική Μακεδονία με 1,22%.



Πιο αναλυτικά και όσον αφορά στην Κρήτη, το 2013 εγγράφηκαν στην Α΄τάξη του Λυκείου 5.111 μαθητές. Από αυτούς φοίτησαν οι 4.974, σε ποσοστό δηλαδή 97,32% και διέρρευσαν οι 137 σε ποσοστό 2,68%.

Μειώνεται το ποσοστό
Το ενθαρρυντικό πάντως είναι και στην περίπτωση της Κρήτης ότι το ποσοστό της μαθητικής διαρροής μειώνεται από γενιά σε γενιά, ακολουθώντας την πανελλαδικά καταγεγραμμένη τάση. Έτσι, το 2000 – 2001 η διαρροή στο νησί έφτανε το 4,84%, και το 2003 – 2004 το 3,72%. Από τα παιδιά που εγκατέλειψαν το Γενικό Λύκειο σε επίπεδο Κρήτης το 2,97% ήταν αγόρια και το 2,43% ήταν κορίτσια.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών που εγκαταλείπουν το Λύκειο, σταματά τη φοίτηση στην Α΄τάξη, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό διαρρέει στη Β΄ ενώ κανείς δεν εγκαταλείπει το Λύκειο όταν πλέον φτάσει στην Γ΄τάξη.



Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου «το υψηλότερο ποσοστό μαθητική διαρροής εντοπίζεται στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης και ανέρχεται στο 7,91%, κινούμενο στο τετραπλάσιο του εθνικού μέσου όρου», γεγονός που σημαίνει ότι τα περισσότερα παιδιά που φτάνουν να εγκαταλείψουν το Λύκειο προέρχονται από τις αγροτικές περιοχές του νησιού.

Όσον αφορά το ποσοστό της διαρροής ανά νομό, το Ρέθυμνο βρίσκεται στην πρώτη θέση με 4,91% και ακολουθεί το Ηράκλειο με 2,62%, τα Χανιά με 1,79% και τέλος το Λασίθι με 1,72%, ποσοστό το οποίο βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της χώρας.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την έρευνα του Παρατηρητηρίου Μαθητικής Διαρροής έτσι όπως αναρτήθηκε τον Απρίλιο του 2017 με τα στοιχεία της διαρροής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

www.cretapost.gr