22 Ιανουαρίου 2018

Εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη (pics)

«Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης διέθετε το πολιτικό θάρρος που αναλογεί στον πραγματικό πολιτικό» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για τον μεγάλο κοινοβουλευτικό, στην εκδήλωση μνήμης για τα έξι χρόνια από τον θάνατο του

«Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης άφησε πίσω του ένα πολιτικό πρότυπο, το οποίο τον κατατάσσει, δίχως αμφιβολία, στους πολιτικούς που τίμησαν την αποστολή τους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για τον μεγάλο κοινοβουλευτικό άντρα, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής για τα έξι χρόνια που συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εταιρεία Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού και η οικογένεια Κεφαλογιάννη.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κατέγραψε τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό βίο, με απευθείας εκλογή από το λαό, από το 1958 μέχρι και το 2004 και συνέδεσε την πολιτική του πορεία με εμβληματικές παρεμβάσεις (κοινωνικό κράτος και σύσταση ΕΚΑΒ, εθνική συμφιλίωση και καύση των φακέλων πολιτικών φρονημάτων, διαφάνεια στην πολιτική ζωή), προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα θα επιχειρήσουν την αποτίμηση του βίου και της προσφοράς του.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στάθηκε στα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του Γιάννη Κεφαλογιάννη: «Το βασικό πολιτικό του χαρακτηριστικό ήταν η παροιμιώδης πολιτική του συνέπεια. Εντάχθηκε στην ΕΡΕ και, μετά την Μεταπολίτευση, ακολουθώντας πάντα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πολιτεύθηκε, ως το τέλος, με τη Νέα Δημοκρατία. Πέραν τούτου όμως, και ανεξάρτητα από τις -θεμιτές πάντα- προσωπικές του φιλοδοξίες, υπηρέτησε υποδειγματικά και όλους τους άλλους Αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, συγκεκριμένα δε τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο στήριξε με πάθος στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, διαβλέποντας από νωρίς τις μεγάλες ηγετικές του ικανότητες και τέλος τον Αντώνη Σαμαρά.

Το άλλο, συναφές με το προηγούμενο, πολιτικό χαρακτηριστικό του Γιάννη Κεφαλογιάννη ήταν το «δέσιμό» του με τον Τόπο του: Την Κρήτη, τον Νομό Ρεθύμνης και ιδίως την γενέτειρά του, τα Ανώγεια. Δεν είναι μόνο ότι εκεί πολιτεύθηκε σ’ όλη του την πολιτική πορεία. Είναι, πολύ περισσότερο, ότι η Κρήτη και τ’ Ανώγεια «σημάδεψαν» βαθιά την ζωή του, και ιδίως τον χαρακτήρα του. Υπ’ αυτή την έννοια τόνισα, ευθύς εξ αρχής, ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπήρξε γνήσιο τέκνο της Κρητικής Γης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Γιάννη Κεφαλογιάννη είναι η στάση ζωής που υιοθέτησε έναντι του πολίτη. Ουδέποτε πήρε αποστάσεις από το εκλογικό σώμα, και μάλιστα πέρα και έξω από την ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια. Θεωρούσε την επαφή με τον πολίτη κορυφαίο πολιτικό χρέος και καθημερινό μέλημα. Και τούτο διότι πίστευε πάντοτε ότι ο πολιτικός πρέπει, εξ ορισμού, να τελεί στην υπηρεσία του Λαού.

Επιπλέον, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης διέθετε το πολιτικό θάρρος που αναλογεί στον πραγματικό πολιτικό. Ένα θάρρος που συνίσταται στην υπεράσπιση των θέσεών του, δίχως υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους» και δίχως υποταγή στις κάθε είδους σειρήνες του λαϊκισμού.

Τέλος, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπήρξε πάντα οπαδός, και μάλιστα στην πράξη, της συναίνεσης στα μεγάλα και τα σημαντικά, ιδίως δε στα Εθνικά μας Θέματα. Αυτή δε η συναινετική στάση ήταν τόσο περισσότερο αξιόπιστη ακόμη και έναντι των αντιπάλων του, όσο καθένας αναγνώριζε ότι τα προσωπικά του «πιστεύω» ήταν ειλικρινή, ενώ ακόμη και όταν υπερασπιζόταν μετά πάθους τις θέσεις του ουδέποτε ενέδωσε στον πειρασμό των ευτελών προσωπικών επιθέσεων εναντίον εκείνων, με τους οποίους διαφωνούσε».

Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση συμμετέχουν ως ομιλητές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο πρωην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.












Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/ekdilosi-mnimis-gia-ton-gianni-kefalogianni