05 Ιανουαρίου 2018

Reuters: Oι τράπεζες πούλησαν δάνεια αξίας μόλις 1,8 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2017

Tην επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες μετά από πολλά χρόνια σοβαρών ζημιών τονίζει το Reuters, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του Λαοκόοντα όταν αντίκρισε τον Δούρειο ίππο, «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».


Το δημοσίευμα αναφέρεται στους φιλόδοξους στόχους των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας ωστόσο πως αν δεν έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές που προτίθενται να πληρώσουν οι αγοραστές, οι μέτοχοι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν θα έχουν και άλλα βάσανα στην πορεία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στόχος μείωσης των NPLs κατά το ένα τρίτο, είναι φιλόδοξος: οι τράπεζες πούλησαν δάνεια αξίας μόλις 1,8 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2017. Παραδοσιακά, οι αγοραστές δεν πλησιάζουν λόγω του κόστους, των νομικών κινδύνων και της πολιτικής αβεβαιότητας.

Η καλύτερη οικονομική ανάπτυξη – η οποία εκτιμάται φέτος στο 2,7% – και οι μειωμένες αποδόσεις των ομολόγων θα βοηθήσουν, όπως θα βοηθούσε και ένα κυβερνητικό σχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορέσουν ανακτήσουν τα ενέχυρα και να πείσουν κάποιους στρατηγικούς κακοπληρωτές να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.