13 Φεβρουαρίου 2018

Αυγερινός επιβεβαιώνει Τσουκάτο: Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατέληξε το 1 εκατ. μάρκα από τα ταμεία της Siemens

Της Άννας Κανδύλη

Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν τα χρήματα που πήρε ο Θόδωρος Τσουκάτος από την Siemens το 1999. Αυτό κατέθεσε ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του κινήματος Σπύρος Αυγερινός στην εν εξελίξει δίκη για τις μίζες που έδωσε η γερμανική εταιρεία προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για τα ψηφιακά του ΟΤΕ το 1998.

Ο μάρτυρας-αν και αρχικώς είχε υποστηρίξει ότι το ένα 1 εκατομμύριο μάρκα ουδέποτε παρελήφθη από το κόμμα- επιβεβαίωσε σήμερα τους ισχυρισμούς Τσουκάτου. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από όταν ενεπλάκη το όνομά του στην υπόθεση επιμένει ότι το ποσό ήταν χορηγία. Το κόμμα ωστόσο δεν τον επιβεβαίωνε.

Ο κ. Αυγερινός υποστήριξε, ότι τότε δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από την γερμανική εταιρία και πως τώρα θεωρεί ότι το ποσό αυτό ήταν χορηγία και δεν σχετίζεται με την υπογραφή της σύμβασης .

«Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από την Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο…Στην πρώτη μου κατάθεση πίστευα πως απαντούσα για χρήματα που αφορούσαν μόνο τη Siemens...κατάλαβα λάθος την ερώτηση, τότε.» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Δεν είναι καν προς αξιολόγηση αυτά που λέτε. Το μυαλό σας δουλεύει καλύτερα απ' όλους μας. Πραγματικά δεν εκπλήσσομαι αλλά λυπάμαι. Γιατί όλα αυτά δεν τα είπατε νωρίτερα γι' αυτόν τον άνθρωπο και τον αφήσατε να έρθει κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Δεν το είπα στην πρώτη κατάθεση (...) Ήμουν μπροστά σε παραλαβές χρημάτων Τσουκάτου.

Εισαγγελέας: Τότε λέγατε πως δεν γνωρίζατε και δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζετε.

Μάρτυρας: Δεν είναι κάτι που είμαι περήφανος που είπα ... Τότε δεν ήθελα να πιστέψω ότι ήταν πραγματικότητα αυτά που είχα ως υποψία.

Εισαγγελέας: Τελικά, ήρθαν τα λεφτά στο κόμμα;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας: Τα χρήματα δηλαδή τα πήρε ο κ. Τσουκάτος από τον κ. Χριστοφοράκο γιατί ήθελε να ενισχύσει το κόμμα;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας: Θεωρείτε λογικό τον τρόπο που ήρθαν τα χρήματα στην Ελλάδα: Να διασκορπιστούν σε δέκα λογαριασμούς ..Προσπάθησε να τα αποκρύψει;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι του ζήτησε ο Χριστοφοράκος. Δεν νομίζω πως προσπάθησε να αποκρύψει. Θα το έλεγα "μία ασυνήθης διαδικασία" αλλά δεν ξέρω τα κίνητρα του.

Εισαγγελέας: Κατόπιν όλων αυτών έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την εξελισσόμενη σύμβαση με τον ΟΤΕ

Μάρτυρας: Ήταν χορήγηση της Siemens στο κόμμα….Οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης. Δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου».

http://www.enikos.gr/society/560317/avgerinos-epivevaionei-tsoukato-sta-tameia-tou-pasok-katelixe-to-