01 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ Ξανθού: «Εξαφάνισε» τους προκατόχους του από εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Υγείας

Δίχασε αντί να ενώσει η επετειακή εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του. Η ειδική έκδοση "1917-2017: Ένας Αιώνας Υγείας", το ιστορικό αποτύπωμα των κοινωνικών αλλαγών που επηρέασαν την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και την ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας στην πορεία του χρόνου, που επιμελήθηκε το υπουργείο Υγείας, παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου στο Μέγαρο Μουσικής το βράδυ της Τετάρτης σε μία κατάμεστη αίθουσα από την οποία όμως απουσίαζαν πολλοί και σημαντικοί από όσους είχαν βρεθεί στις υπουργικές καρέκλες της οδού Αριστοτέλους τις τελευταίες δεκαετίες.

Ακόμη κι αν δεν κατέγραφε αμέσως κάποιος τις...απουσίες των προκατόχων του υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή κ. Παύλου Πολάκη, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, του γενικού γραμματέα Υγείας κ. Γιώργου Γιαννόπουλου, του αναπληρωτή γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδαρού, δε θα μπορούσε να μην το πράξει ακούγοντας τις αιχμηρές αναφορές του οικοδεσπότη της εκδήλωσης.

Λαμβάνοντας τον λόγο -κλείνοντας ουσιαστικά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, μετά τον χαιρετισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και την παρουσίαση του λευκώματος απο τον προϊστάμενο τμήματος του υπουργείου κ. Γιώργο Καφετζή- o κ. Ξανθός έσπευσε να επισημάνει πως στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί όλοι οι διατελέσαντες Υπουργοί, αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας της τελευταίας 30ετίας και στη συνέχεια να στηλιτεύσει την ακατανόητη όπως τη χαρακτήρισε πολιτική απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης "με την οποία αποτράπηκε η παρέμβαση του κ. Παρασκευά Αυγερινού, εκ των ιδρυτών του ΕΣΥ, και η παρουσία των άλλων προσκεκλημένων στελεχών του πολιτικού αυτού φορέα".


Αυτα ωστόσο που δεν ανεφερε ο κ. Ξανθός είναι όσα προηγήθηκαν κατα τον προγραμματισμό της εκδήλωσης, η οποια έφερε μεν τον χαρακτηρισμό επετειακή αλλα είχε σχεδιαστεί ως αμιγώς κυβερνητική και κομματική. Οι απόντες προσκεκλημένοι που φωτογράφιζε αρνητικά ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης για την μη παρουσία τους στο Μέγαρο Μουσικής είχαν εισπράξει έμπρακτα την απαξίωση του λαμβάνοντας μια πρόσκληση κενή νοήματος, αν οχι προσχηματική, καθώς αντιμετωπίστηκαν ως απλοί θεατές και όχι ως -καλώς ή κακώς- πρόσωπα που προέρχονταν απο τα δυο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση της χώρας επι 30 χρόνια, που άσκησαν πολιτική υγείας, χάραξαν μικρές ή μεγαλύτερες τομές, άφησαν το όποιο αποτύπωμα τους στην Αριστοτέλους και στο σύστημα υγείας.

Πρόσωπα - κλειδιά των δυο τελευταίων δεκαετιών στην Αριστοτέλους υπογραμμίζουν πως η πρόσκληση για την εκδήλωση εστάλη ηλεκτρονικά ενώ συνοδεύτηκε από ενα απρόσωπο τηλεφώνημα απο τη γραμματεία του υπουργείου Υγειας για επιβεβαίωση της παρουσίας τους. Στον μοναδικό πρώην υπουργό που του προτάθηκε τιμητικά να μιλήσει ήταν ο κ. Αυγερινός, εκ των ιδρυτών του ΕΣΥ, πρόταση που θεωρήθηκε τοσο απο τον ίδιο οσο και απο τους άλλους της πράσινης παράταξης ως προσχηματική, γι'αυτο και απορριπτέα.


Ο κ. Αυγερινός έδωσε το έναυσμα ομως στον κ. Ξανθό ώστε να μιλήσει για τη δεύτερη, μετα το ΕΣΥ, μεγάλη κι εμβληματική μεταρρύθμιση, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που υλοποιείται... επί των ημερών του. "Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που έρχεται να μετατοπίσει το «κέντρο βάρους» του Συστήματος από τη θεραπεία στην πρόληψη της ασθένειας και από τη νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα" σημείωσε ο υπουργός Υγείας, αποσιωπώντας πως οι Τοπικές Μονάδες Υγείας εχουν μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας, πως εξαγγέλλονται συνεχώς τα δύο τελευταία χρόνια. πως έχει ανοίξει μόνο μία στη Θεσσαλονίκη και πως η μεταρρύθμιση δεν έχει την στήριξη των βασικών πυλώνων της, των ίδιων των γιατρών.

Σε αντίθεση με την γεμάτη αιχμές και χαρακτηρισμούς αναφορά για τον κ. Αυγερινό και την παράταξη στην οποία ανήκει, ο κ. Ξανθός επιφύλαξε θερμά λόγια για εναν απο τους πιο σημαντικούς υπουργούς Υγείας επί κυβέρνησης ΝΔ, για τον Σπύρο Δοξιάδη. "Ο μακροβιότερος και από τους πιο εμπνευσμένους υπουργούς Υγείας της μεταπολίτευσης....συντηρητικός –και όχι προφανώς μαρξιστής- πολιτικός που όμως είχε τη γνώση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας και της υγείας, είχε συνείδηση των ορίων της σύγχρονης ιατρικής και είχε την διορατικότητα και την τόλμη να προετοιμάσει από το 1978 ένα πολύ προοδευτικό για την εποχή του σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα προστασίας της Υγείας» ανέφερε ο κ. Ξανθός, για να προσθέσει ομως στη συνέχεια πως ο εμπνευσμένος, παρότι δεξιός συντηρητικός υπουργός, βρήκε τοίχο στην κυβέρνηση Καραμανλή.

"Τα 100 χρόνια του Υπουργείου Υγείας είναι η Ιστορία μιας δύσκολης σχέσης ανάμεσα στην Κοινωνία, την Υγεία και την Πολιτική. Η Ιστορία θα κρίνει το θετικό ή αρνητικό πρόσημο αυτής της πορείας και των προσώπων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο" κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας.


Οι πρωταγωνιστές της νεότερης ιστορίας του υπουργείου Υγείας, πάντως. είτε θα κριθούν είτε έχουν ήδη κριθεί, απο την επετειακή εκδήλωση για τον 1ο αιώνα ζωής του υπουργείου Υγείας έλειπαν. Εκτός από τους δεκάδες αξιωματούχους όπως επικεφαλής νοσοκομείων, Υγειονομικών Περιφερειών, φορέων εποπτευόμενων απο το υπουργείο, στο Μέγαρο Μουσικής ήταν ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Παραβρέθηκαν επίσης η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, η πρώην βουλευτής της ΝΔ κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ενώ τους χαιρετισμούς του στην εκδήλωση έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ