15 Φεβρουαρίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΣΙ ΗΤΑΝ 100+; Στους δέκα οι νεκροί από τη γρίπη

[Γιατί πέρσι ο Πολάκης έπαιζε το πουλάκι του ενώ φέτος προετοιμάστηκαν καλύτερα μετά το περσινό καζό...]

Ακόμη ένας άνθρωπος προστέθηκε στα θύματα της εποχικής γρίπης.


Συνολικά δέκα άνθρωποι έχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από τους ασθενείς αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις τέσσερις (10%). Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη. Σε ό,τι αφορά τον τύπο της γρίπης, τα 21 από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 21 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τους δέκα θανάτους που έχουν καταγραφεί, οι εννέα αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ωστόσο, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου που έπρεπε να εμβολιαστεί για τη γρίπη. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 39 έως 87 έτη.

Οι  ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Τρίτος θάνατος από την ιλαρά: Κατέληξε 34χρονη Ελληνίδα στην Αθήνα

Από εκεί και πέρα, ένας ακόμη θάνατος, ο τρίτος, και 125 νέα κρούσματα είναι η τελευταία, σημερινή καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την πορεία της ιλαράς.

Το τελευταίο θύμα της υποτιμημένης από τους περισσότερους, θεωρούμενης ως «παιδικής» ασθένειας, είναι μια 35χρονη Ελληνίδα, από τον γενικό πληθυσμό όπως την προσδιορίζει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να τη διαχωρίσει από όσους νόσησαν σε κοινότητες Ρομά.

Η άτυχη γυναίκα, κάτοικος Αττικής, είχε εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου όπως μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού ηλικίας 25 έως 44 χρόνων και ο ατελής εμβολιασμός την άφησε εκτεθειμένη τελικά στην ιλαρά. Μετά τη νόσησή της η 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι δύο θάνατοι αφορούν σε άτομα από κοινότητες Ρομά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

To κύμα της νόσου συνεχίζεται αμείωτο. Μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή  ομάδα 25-44  ετών)  που δεν  έχουν  ανοσία στην  ιλαρά, μεταξύ  των  οποίων  και επαγγελματίες  υγείας  που  ήταν  ανεμβολίαστοι  ή ατελώς  εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα  με  το  Εθνικό  Πρόγραμμα  Εμβολιασμών,  παιδιά,  έφηβοι  και  ενήλικες  που  έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.