16 Φεβρουαρίου 2018

Επιμένει σε σόου η κυβέρνηση για την προανακριτική -Αγόρασαν 10 νέες κάλπες [εικόνες]

Πυρετωδώς ετοιμάζεται η βουλή για την συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης, στη οποία θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για 10 πολιτικά πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με την δικογραφία του Αρείου Πάγου και την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis.

Ήδη σήμερα το πρωί έφτασαν στον κοινοβούλιο οι 10 κάλπες που θα χρησιμοποιηθούν στην ψηφοφορία για την Προανακριτική, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά στην απόφαση και ζητάει να στηθεί μόνο μια κάλπη, καταγγέλλοντας «σόου» και «μεθόδευση» της κυβέρνησης για επικοινωνιακούς λόγους.

Οι νέες κάλπες είναι από πλεξιγκλάς, διάφανες και ομοιόμορφου σχήματος και μεγέθους και αγοράστηκαν γιατί αυτές που είχε η βουλή δεν εξυπηρετούσαν για τη συγκεκριμένη διαδικασία.



Τζανακόπουλος: Θα στηθούν 10 κάλπες

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης, αποφάσισε να συζητηθεί στην ολομέλεια το θέμα με τον αριθμό των καλπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προεξόφθησε ότι αυτές θα είναι 10, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, στον Σκάι.

«Στη Βουλή για την υπόθεση θα στηθούν 10 κάλπες», διευκρίνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει την ιδία στάση για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται.

ΝΔ: Μεθόδευση οι 10 κάλπες για να κάνουν σόου

Η ΝΔ απάντησε στην απόφαση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία πρόκειται να στηθούν δέκα διαφορετικές κάλπες για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.

Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθεια της να δημιουργήσει εντυπώσεις και να διαστρέψει τη συζήτηση από την ουσία της υπόθεσης Novartis, αποφάσισε να στήσει δέκα διαφορετικές κάλπες για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή».

Η ΝΔ, υπενθυμίζει σκωπτικά ότι στα πρόσωπα που θέτει προς παραπομπή η πρόταση της Κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνεται ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παρ’ ότι αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

«Ολοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πια ότι ο μόνος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους» επισημαίνει η Πειραιώς.

Απαριθμεί δε τους λόγους για τους οποίους η απόφαση αυτή «παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής, είναι παράλογη και τελικά εξυπηρετεί μόνο την επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ»:

Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία. Η πρόταση είναι αόριστη και το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η βουλή -δια της προανακριτικής που θα συστήσει- είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Ως εκ τούτου, και με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της βουλής, αλλά και την κοινή λογική, πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγοντας να στήσει 10 κάλπες έχει στόχο με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει και να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους στους οποίους δεν έχει καν το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες, απλούστατα γιατί αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες.

«Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει, και στην ολομέλεια, στην αυτονόητη θέση της να υπάρξει μόνον μια κάλπη βάσει της κατάπτυστης πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μαραθώνια διαδικασία

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, στις 9 το πρωί και θα φτάσει, κατά πάσα πιθανότητα ως τα μεσάνυχτα. Σε αυτή θα συζητηθεί η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση Novartis. Η όλη διαδικασία θα κλείσει με την ψηφοφορία.

Ποιοι θα μιλήσουν στη Βουλή

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μη βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Το λόγο θα λάβει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα λάβουν τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μάριος Σαλμάς.

Από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα μιλήσουν δηλαδή όλοι πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος εκείνη την ημέρα θα είναι σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και για αυτό το λόγο θα στείλει γραπτό υπόμνημα.

Ακολούθως το λόγο θα λάβουν 16 βουλευτές. Επίσης, θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί οι δύο της Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και και οι δύο της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης) οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεση τους και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.