22 Φεβρουαρίου 2018

ΚΛΑΙΕΙ ΟΜ ΤΣΙΠΡΑΣ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΑΠ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ! ΟΤΕ: Στα 192,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2017- Μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή

Στα 192,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2017 ενώ ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 3,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Ομιλος το τέταρτο τρίμηνο εμφανίζεται συνολικά θετικό με 1,8% αύξηση εσόδων λόγω ενισχυμένης ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών με αιχμή του δόρατος το VDSL, περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης και ανθεκτικότητα στις υπηρεσίες φωνής


Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας καταγράφεται σημαντική αύξηση 4,6% στα έσοδα από υπηρεσίες στο τρίμηνο, λόγω αύξησης εσόδων από data και περιαγωγή. Το προσαρμοσμένο EBITDA επηρεάστηκε από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα

Επιπλέον διαπιστώνεται ενίσχυση προσαρμοσμένου περιθωρίου κατά 130 μ.β. στο τρίμηνο & 70 μ.β. στο έτος

Ειδικότερα, το δ’ τρίμηνο του 2017, τα ενοποιημένα έσοδα του OTE διαμορφώθηκαν σε 998,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στο έτος τα έσοδα ανήλθαν σε 3,857 δισ. ευρώ.

Επίσης, τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 37,1 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2017.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2017 από 0,16 ευρώ την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα, ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας 90 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου και του έτους 2017, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε:

«Το 2017 ήταν μία καλή χρονιά για τον Όμιλο ΟΤΕ. Επενδύσαμε δυναμικά με στόχο την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα καταγράφονται ήδη στις επιδόσεις μας τα οφέλη από τις σημαντικές επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο, καθώς και από την προσήλωσή μας στην εμπειρία του πελάτη. Το Δ΄ τρίμηνο, πετύχαμε ισχυρά έσοδα τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, τα οποία όμως αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα έσοδα διεθνούς χονδρικής.

Οι επενδύσεις μας σε δίκτυα οπτικών ινών αποδίδουν, με τις νέες συνδέσεις VDSL να καταγράφουν ρεκόρ στο τρίμηνο, ενώ και η πελατειακή βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να αυξάνεται. Επεκτείνοντας τα δίκτυά μας, και βελτιώνοντας την ευρυζωνική εμπειρία των πελατών μας, καλύπτουμε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για internet υψηλών ταχυτήτων. Χάρη στα υπερσύγχρονα δίκτυά μας 4ης γενιάς, η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες.

Στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, έχοντας ωστόσο σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις μας, που κορυφώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει σταδιακά τις δυνατότητές της, τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές και τους πολίτες να βελτιώσουν τη ζωή τους.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάσαμε μια νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, με στόχο να τους ανταμείψουμε γιατί με την υποστήριξή τους, η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τη θέση της και να ανακάμψει στις αγορές που δραστηριοποιείται. Το όφελος για όλους τους μετόχους μας θα ενισχυθεί περαιτέρω, με τη σταδιακή επαναφορά των επενδύσεων σε κανονικά επίπεδα και την ομαλοποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών.»

Θετικές τάσεις και κατά το τρέχον έτος

Ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι θετικές τάσεις στα έσοδα θα συνεχιστούν και κατά το τρέχον έτος. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, θα αποτελέσει ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για της δραστηριότητές του στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ η ανάπτυξη υπηρεσιών mobile data, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να συνεχιστεί.

Η εκτεταμένη κάλυψη των προηγμένων δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αυξάνει την εμπιστοσύνη των πελατών στις υπηρεσίες του ΟΤΕ, υποστηρίζοντας τα έσοδα. Αν και οι λειτουργικές επιδόσεις στη Ρουμανία είναι ενθαρρυντικές, οι προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες.

Στην Αλβανία, η βελτίωση της δομής της αγοράς ενδεχομένως θα δώσει την ευκαιρία για βελτίωση των επιδόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον θα παραμείνει σταθερό. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να εφαρμόζει δράσεις μείωσης του κόστους για τη βελτίωση της κερδοφορίας σε όλες τις δραστηριότητές του.

Μετά από μια χρονιά αυξημένων επενδύσεων σε τεχνολογίες και υποδομές που θα ενισχύσουν τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου, οι επενδύσεις αναμένεται να επανέλθουν σταδιακά σε κανονικά επίπεδα. Το 2018, η Διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις να διαμορφωθούν σε περίπου €700 εκατ.

Αντανακλώντας την περαιτέρω βελτίωση των ταμειακών του ροών, ο ΟΤΕ αναμένει για το 2018 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου €350 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου €260 εκατ., και θα καταβληθούν πλήρως στους μετόχους όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα μέσω της πολιτικής αμοιβών των μετόχων.