16 Φεβρουαρίου 2018

Ο Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό: «Δεν χρειαζόμαστε ρίζες 2.000 ετών, έχουμε ωριμάσει»

«Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, από τη Σόφια κατά τη διήμερη άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»).

«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών είχε εγείρει την Πέμπτη ζήτημα «παραίτησης» και της Ελλάδας από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, ο Ντιμιτρόφ μιλώντας στο στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων TV21 υποστήριξε: «Ο όρος Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην “Μακεδονία” διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή, η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας».

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες αναφορικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε», είπε ακόμη ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε ότι «οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν «Μακεδονία»».

Πηγή ρεπορτάζ: tv21.tv/mk/