20 Φεβρουαρίου 2018

Συρία: Δυνάμεις πιστές στον Άσαντ μπαίνουν στην Αφρίν-Έξαλλος ο Ερντογάν-BINTEO

Δείτε το βίντεο με το κομβόι των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων - Δεν έλαβαν υπ' όψιν τις απειλές της Τουρκίας - Ανάμεσά τους είναι αντάρτες αλλά και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας - Ξεκίνησαν βομβαρδισμό κοντά στο κομβόι οι Τούρκοι


Κρατική τηλεόραση της Συρίας δημοσίευσε εικόνες με φιλοκυβερνητικά στρατεύματα Κούρδων να μπαίνουν στο Αφρίν.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο χωριό Νουμπούλ, λίγο έξω από την Αφρίν, επιβεβαίωσαν την κίνηση του κομβόι και επεσήμαναν ότι έρχεται λίγες ώρες μετά τη φημολογούμενη συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού, με την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης ενάντια στην τουρκική εισβολή.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις περνούν σημείο ελέγχου έξω από την Αφρίν


Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πληροφόρηση, πρόκειται για Αλαουίτες μαχητές, πιστές στο κόμμα Μπααθ, του προέδρους Άσαντ, που εντάχθηκαν στο σώμα των Κούρδων που δίνει σκληρή μάχη υπεράσπισης του Αφρίν, ενάντι της τουρκικής εισβολής.

Το κομβόι των Σύριων μαχητών


Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Σύριων Κούρδων, Μπρουσκ Χασέκε, οι δυνάμεις εισέρχονται σιγά σιγά στην Αφρίν, παρά τις απειλές της Τουρκίας. «Ναι, μονάδες των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων και του FSA εντάχθηκαν στον πυρήνα των Κούρδων του YPG που βρίσκεται στην Αφρίν. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ήρθαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Αφρίν. Δεν μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για τους αριθμούς, καθώς είναι στρατιωτική πληροφορία».

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από Σύριο δημοσιογράφο και αναμεταδόθηκαν από το euronews διακρίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να δείχνουν τα όπλα τους και να ανεμίζουν συριακές σημαίες. Τα οχήματα που τους μεταφέρουν πέρασαν από έναν σταθμό ελέγχου που έφερε το έμβλημα μιας κουρδικής δύναμης ασφαλείας.


Λίγη ώρα αργότερα, Άραβες δημοσιογράφοι της Al Aan TV, αλλά και η κρατική συριακή τηλεόραση, μετέδωσαν ότι η Τουρκία ξεκίνησε βομβαρδισμούς κοντά στην περιοχή που κινείται το κομβόι, με ένα drone που επέβλεπε την περιοχή και τα γνωστά πλέον άρματα, T-155 Fırtına.

Εικόνες από το βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων



Οι YPG χαιρέτισαν την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι YPG. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι YPG, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις "θα λάβουν θέσεις στα σύνορα και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της".

Το καθεστώς και οι Κούρδοι της Συρίας έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της χώρας και έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση, μολονότι έχουν διαφορετικό όραμα για το μέλλον της χώρας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Ρωσία για να αποτρέψει την ανάπτυξη φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων στο Αφρίν. Την Δευτέρα η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα συγκρουστεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις αν μπουν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τις YPG, αλλά δεν θα σταθεί εμπόδιο αν στόχος τους είναι να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τους Κούρδους μαχητές.

Η Ρωσία κάλεσε σε διάλογο Τουρκία και Συρία
Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία μπορεί να δισφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα που σχετίζονται με την ασφάλεια της μέσω του διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Μόσχα «αναγνωρίζει τις προσδοκίες των Κούρδων».

«Είμαστε σταθερά υπέρ του να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα, στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού, με προϋπόθεση τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου κράτους, στη δεδομένη περίπτωση της Συρίας», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ανησυχία της Τουρκίας στο πλαίσιο των όσων συντελούνται στη Συρία» και ότι «φυσικά αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες των Κούρδων».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις οποιεσδήποτε απόπειρες γίνονται για να προωθηθούν άλλες πολιτικές στο ζήτημα αυτό, στη Συρία και στην περιοχή γενικότερα, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με τα συμφέροντα του Κουρδικού λαού και προσβλέπουν στο να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι έχει υπ’ όψιν του «εκείνο το παιγνίδι το οποίο εδώ και πολύ καιρό παίζουν οι ΗΠΑ στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη», τονίζοντας ότι το παιγνίδι αυτό μοιάζει όλο και πιο πολύ με πρόκληση σε σχέση με τα γεγονότα που συντελούνται εκεί.

«Είμαι πεπεισμένος, ότι τα νόμιμα συμφέροντα που εγγυώνται την ασφάλεια της Τουρκίας μπορούν να υλοποιηθούν και να ικανοποιηθούν μέσω του άμεσου διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας» είπε ο Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι όλοι θα ταχθούν ενάντια σε περαιτέρω προσπάθειες που γίνονται να χρησιμοποιηθεί το κουρδικό ζήτημα, ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που επιδιώκουν να διατηρηθεί το χάος στην περιοχή, ο κατακερματισμός, και η κατάρρευση των κρατών που βρίσκονται σ' αυτήν».