02 Φεβρουαρίου 2018

ΑΥΤΟΪΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ! Τζάνειο: Η καρδιολογική κλινική εφημερεύει αλλά χωρίς στεφανιογράφο!

Οι καρδιολόγοι δουλεύουν δίχως το βασικό όπλο στην αντιμετώπιση ενός εμφράγματος - Σε κίνδυνο η ζωή ασθενών που θα διακομιστούν εκεί και οι οποίοι μετά τη διάγνωση πρέπει να πάνε σε άλλο νοσοκομείο


«Οδύσσεια» για τους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σημαίνει η διακομιδή τους στην εφημερία της Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο του Πειραιά "Τζάνειο" - μια "Οδύσσεια" που δεν έχει πάντα αίσια έκβαση...

Κι αυτό διότι η Καρδιολογική Κλινική διαθέτει μεν έμπειρο ιατρικό προσωπικό αλλά όχι και τα μέσα να αντιμετωπίσει περιστατικά με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου: λειτουργεί κι εφημερεύει χωρίς στεφανιογράφο. Το βασικό μηχάνημα για την αντιμετώπιση του εμφράγματος έχει "αχρηστευθεί" τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς κάηκε η λυχνία και δεν έχει αντικατασταθεί.

Με δεδομένο πως σε κάθε εφημερία το νοσοκομείο υποδέχεται τουλάχιστον 4 περιστατικά με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα οποία χρειάζεται να υποβληθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα σε πρωτογενή αγγειοπλαστική με τον στεφανιογράφο, δηλαδή σε απόφραξη του αγγείου που προκαλεί το έμφραγμα, αντιλαμβάνεται κάποιος την τρομακτική περιπέτεια στην οποία μπήκαν ολο αυτο το διάστημα όλοι όσοι αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για καρδιολογικά συμβάντα στο Τζάνειο.
Στην καλύτερη περίπτωση, οι ασθενείς διακομίζονται σε άλλο νοσοκομείο που εφημερεύει για καρδιολογικά περιστατικά και το οποίο διαθέτει στεφανιογράφο, ώστε να αντιμετωπιστεί το έμφραγμα με αγγειοπλαστική. Στη χειρότερη, δεν υπάρχει χρόνος για αυτό...

Η κατάσταση που επικρατεί στην Καρδιολογική κλινική το Τζάνειο απο τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, που κάηκε η λυχνία του στεφανιογράφου με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας, μέχρι και σημερα προκαλεί μόνον οριακές συνθήκες εργασίας στο προσωπικό και απολύτως επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης και θεραπείας στους ασθενείς.

Από τη στιγμή που τίθεται η διάγνωση για κάποιο περιστατικό ότι είναι οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αρχίζει ένας αγώνας...τηλεφωνημάτων στα αλλα νοσοκομεια της Αττικης που εφημερεύουν για καρδιολογικά περιστατικά, συνήθως στο "Γεννηματας" και στο "Κωνσταντοπούλειο" για να δεχτούν το επείγον καρδιολογικό.
Μάλιστα, αρμοδίως έχει ενημερωθεί από την κλινική τόσο το ΕΚΑΒ ώστε να μην διακομίζει εμφράγματα στο Τζάνειο όσο και το ΕΚΕΠΥ ώστε να δικαιολογείται η  διακομιδή περιστατικών από το Τζάνειο σε άλλα νοσοκομεία.

Η γενική εφημερία της Κυριακής 

Το Τζάνειο ετοιμάζεται για μια ακόμη γενική εφημερία, την ερχόμενη Κυριακή, χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα με τον στεφανιογράφο. Σημειωτέον πως η καμμένη λυχνία κοστίζει περίπου 35. 000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, απο τα μεσα Δεκεμβρίου που δηλώθηκε η βλάβη καταγράφεται μια παρελκυστική τακτική γενικώς... Αρχικά, η εταιρία που έχει αναλάβει τη συντήρηση του μηχανήματος - και είναι η ίδια εταιρία εισαγωγής του- ενημέρωσε ότι προσπαθεί να βρει λυχνία, στη συνέχεια πως δεν ειναι εφικτό λόγω παλαιότητας του στεφανιογράφου. Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου συνέστησε στο νοσοκομείο να προβεί σε παραγγελία νέας λυχνίες, πράγμα που σήμαινε την εκκίνηση σχετικού διαγωνισμού. Η εταιρία που μειοδότησε, ανακοίνωσε ομως τελικα πως η λυχνία δεν ειναι ετοιμοπαράδοτη. Το ΔΣ του νοσοκομείου απευθύνθηκε στην εταιρία εισαγωγής και συντήρησης και βρίσκεται στην αναμονή της προμήθειας.

Η συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας συμπυκνώνει ολες τις παθογένειες του συστηματος προμηθειών και όλη τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ σε τέτοιες περιπτώσεις, με "χαμένους" σε καθε περίπτωση τους ασθενείς...

Τότα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ