13 Φεβρουαρίου 2018

Και εργαζόμενη και σύζυγος και μητέρα και Μαρέβα

Της Ελένης Κριτσιδήμα

Κώστα Βαξεβάνη,

Στις 8 Ιανουαρίου έγραψες ένα άρθρο με τίτλο « Μπέτυ μου να σου γνωρίσω τη Μαρέβα».
Αφορμή ήταν τα σχόλια ορισμένων στα social media για τη συνέντευξη που είχε δώσει η συμβία του πρωθυπουργού, λίγες μέρες πριν.


Το διάβαζα και αναρωτιόμουν αν πραγματικά απευθυνόσουν στην κυρία Μπαζιάνα. Ίσως ήθελες να της γλυκάνεις τον πόνο που είχε προκαλέσει η αποτυχία της συνέντευξης. Εσύ ξέρεις.
Τώρα, άσε εμένα να σου συστήσω τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, με αφορμή τον πραγματικό, ανελέητο πόλεμο που δέχεται απ’ όλους σας.

Όχι πως δεν τη γνωρίζεις. Τη γνωρίζεις αρκετά καλά για να θες να τη χτυπήσεις.

Κατάγεται από την Πολωνία. Τα μέλη της οικογένειάς της πάντα εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα και δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά. Οπότε και η ίδια, ως νεαρή, φιλοδοξούσε να κάνει το ίδιο και να διαπρέψει. Όπως το έκανε. Δεν διορίστηκε από τον σύζυγό της όσο ήταν υπουργός, ούτε απέκτησε κάποια έδρα κάποιου πανεπιστημίου. Δεν προάχθηκε από καθηγήτριας πρωτοβάθμιας σε καθηγήτρια Πολυτεχνείου.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωρίστηκαν ως συμφοιτητές, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Όπως οι περισσότεροι νέοι, σε αυτή την ηλικία. Όχι σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Είχαν κοινές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Όχι κοινή ιδεολογία. Τους ένωναν συναισθήματα, όχι το κομουνιστικό κόμμα.

Η Μαρέβα ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα, παντρεύτηκαν και κράτησε ένα χαμηλό προφίλ πίσω του, χωρίς να προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί για τη δημοσιότητά της. Εργάστηκε ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Δεν επεδίωξε να γίνει δημόσιος υπάλληλος, κάτω από μυστήριες διαδικασίες και φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Δεν επαναπαύτηκε στον τίτλο της «κυρίας του υπουργού». Δεν τον χρησιμοποίησε, ούτε τον πλασάρισε ποτέ. Ξέρεις, μπορούσε κι εκείνη να δίνει συνεντεύξεις για το πόσο δύσκολη είναι η ζωή του συζύγου της όσο ήταν υπουργός ή και αργότερα πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προτίμησε όμως να στρωθεί στη δουλειά της.

Από το 2012, μαζί με μια φίλη της δημιούργησαν δική τους εταιρεία λανσάροντας ρούχα και αξεσουάρ.

Θέλω να σου πω κάτι για τη Μαρέβα. Αν και πιστεύω το γνωρίζεις ήδη. Γι’ αυτό το μένος σου, σας. Γι’ αυτό προσπαθείτε λυσσαλέα να τη συνδέσετε με σκάνδαλα. Να τη μειώσετε στα μάτια του κόσμου. Να την τρομοκρατήσετε.

Η Μαρέβα Γκαμπρόφσκι Μητσοτάκη είναι η σύγχρονη, εργαζόμενη, σύζυγος και μητέρα. Είναι η Ελληνίδα του σήμερα. Εκείνη που σχεδιάζει την καριέρα της. Δεν επαναπαύεται. Δουλεύει σκληρά για να πετύχει τις φιλοδοξίες της. Δεν βασίζεται στις πλάτες του άντρατης. Φροντίζει την οικογένειά της, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έχει προσωπικό γούστο. Έχει προσωπικότητα, ακόμα και όταν φωτογραφηθεί με ατημέλητο μαλλί. Δεν έχει ανάγκη στυλίστες, γιατί έχει στυλ. Δεν έχει ανάγκη λογογράφους, να της υποδείξουν τι θα πει για τον σύζυγό της. Γιατί δε χρειάζεται να πει. Τον εμπιστεύεται και τον πιστεύει. Της αρκεί. Με πείθει με τη σιωπή της. Δε χρειάζεται να προσπαθήσει να με πείσει. Στέκεται δίπλα του με αυτοπεποίθηση περήφανη γι’ αυτόν και ταυτόχρονα για την ανεξαρτησία της. Διακρίνεται η ήδη σχηματισμένη προσωπικότητά της, ακόμα και σε φωτογραφικά στιγμιότυπα. Δεν ψάχνει να βρει την προσωπικότητά της, τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ανεβάζει αληθινές σέλφι, ανάλογα με τη διάθεσή της. Δε στήνεται όπως θα της υποδείξουν οι επικοινωνιολόγοι. Χρησιμοποιεί τα social media όπως κάθε απλός χρήστης. Δεν τα αποφεύγει για να μην εκτεθεί.

Όπως καμία σύγχρονη γυναίκα, έτσι κι αυτή δεν επαναπαύεται στ’ αξιώματα του ανδρός της. Πατάει στα δικά της πόδια.

Η Μαρέβα, όπως και οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, μοιράζει το εικοσιτετράωρό της ανάμεσα στη δουλειά, το σπίτι και την οικογένειά της. Και το κάνει επιτυχημένα. Φαίνεται στ’ αποτελέσματα της δουλειάς της, στα πρόσωπα των παιδιών της και την ηρεμία του άντρα της. Είναι ξεκάθαρο!
Χτυπάτε τη Μαρέβα, όχι γιατί θέλετε ν’ αποδυναμώσετε τον Κυριάκο. Τη χτυπάτε για ν’ αποδυναμώσετε την ίδια. Να την κάνετε να λυγίσει. Να κοντύνει εκείνη, μπας και ψηλώσει η Μπέτυ. Να πάψουν οι γυναίκες να ταυτίζονται μαζί της.

Αδιανόητο να το καταφέρετε. Η κάθε «Μαρέβα» έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με πολλούς τύπους σαν εσάς, που προσπαθούν να τη μειώσουν, να τη χτυπήσουν και να την υποτιμήσουν.

Με τύπους που ξεχειλίζουν ειρωνεία και γράφουν ανώνυμες ανακοινώσεις μέσα στα σκοτάδια και τη βρωμιά των υπογείων.

Το μόνο που κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν ακόμα λόγο να ταυτιστούν μαζί της οι σύγχρονες σκληρά εργαζόμενες Ελληνίδες. Εκείνες που κάνουν καριέρα ενώ μεγαλώνουν παιδιά και δε σταματούν να ονειρεύονται την επόμενη μέρα.

https://meaculpa.gr/apopsis/1134-kai-ergazomeni-kai-suzugos-kai-mitera-kai-mareba