19 Φεβρουαρίου 2018

Τα σαράβαλα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και η σημαντική προσφορά των δωρητών

Αυτές τις μέρες παραδίδονται σταδιακά 143 ασθενοφόρα από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο ΕΚΑΒ. Από αυτά υπάρχουν τριάντα μικρότερων διαστάσεων, που θα χρησιμοποιηθούν στα στενά δρομάκια των ελληνικών νησιών. Επίσης 22, εκ των 143 ασθενοφόρων, θα είναι πλήρως εξοπλισμένα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως χειρουργεία.


Η ιστορία της αντικατάστασης των σαράβαλων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ έχει βάθος πλέον των δέκα ετών. Με χρήματα εξασφαλισμένα από την Ε.Ε. το ελληνικό δημόσιο δεν κατάφερε να κάνει την εν λόγω προμήθεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά ζωές λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων, μια και πολλά από αυτά έχουν από καιρό παροπλισθεί.

Του Τάσου Παπαδόπουλου

Και η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δεν περιορίζεται στα 143 ασθενοφόρα, επεκτείνεται και στην επισκευή των τριών παροπλισμένων ελικόπτερων του ΕΚΑΒ, καθώς και στην αγορά δύο αεροπλάνων για την μεταφορά ασθενών.

Με δεδομένη την εκτεταμένη νησιωτική έκταση της χώρας μας, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι αυτή τη προσφορά ζωής, από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το άθλιο ελληνικό πολιτικό σύστημα, που διαχρονικά δεν είναι ικανό να προστατεύσει τον πολίτη που κινδυνεύει, φρόντισε, οι μίζες να είναι καλά, να προμηθευτεί διαφορετικά μοντέλα ελικοπτέρων για το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία, ενώ τα ίδια διαθέτουν μόνο η Πυροσβεστική και το Λιμενικό.

Αυτό σημαίνει, ότι ανεβαίνει υπέρμετρα το κόστος συντήρησης, χρειάζονται διαφορετικά ανταλλακτικά για κάθε τύπο ελικοπτέρων, καθώς και χωριστή εκπαίδευση των μηχανικών.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι δωρητές, που σώζουν ζωές, γιατί αν περιμέναμε από τον Πολάκη και την παρέα του θα πηγαίναμε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι…