16 Φεβρουαρίου 2018

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδιάζει με προεκλογικό συνέδριο

Επίσπευση την εσωκομματική διαδικασία στις αρχές καλοκαιριού ή το φθινόπωρο

Στη σύγκληση του 12ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. τους αμέσως επόμενους μήνες προσανατολίζονται οι «γαλάζιοι» επιτελείς, με φόντο την ολική επαναφορά των σεναρίων περί σκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες πολύ πριν από την χρονική εξάντληση της παρούσας κυβερνητικής θητείας.


Η σχετική συζήτηση φούντωσε εκ νέου μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, η οποία, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της Πειραιώς, καταδεικνύει περίτρανα την πρόθεση των κυβερνώντων να καθορίσουν από τώρα τους βασικούς άξονες του προεκλογικού τους αφηγήματος.

«Είναι φανερό ότι έχουν αρχίσει ήδη, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, να διαχειρίζονται την κατάρρευσή τους. Ολη αυτή η επιχείρηση σκανδαλολογίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία του εδάφους για μια προεκλογική ρητορική τους», σημειώνουν οι εν λόγω κύκλοι. Ως εκ τούτου και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να συμπαρασύρουν οι εξελίξεις τον γενικότερο σχεδιασμό του συστήματος Μητσοτάκη, το προεκλογικό επί της ουσίας συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί (εκτός αν υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό), με βάση τις εκτιμήσεις των παροικούντων τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ, είτε στις αρχές του καλοκαιριού είτε στις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε.

«ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ»

Εξάλλου, στο ίδιο το καταστατικό της Ν.Δ., όπως μετεξελίχτηκε από το 2016, προβλέπεται ούτως ή άλλως η επίσπευση των τακτικών συνεδριακών διαδικασιών σε ετήσια πλέον βάση. «Είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν ότι έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση και επιδιώκουν από τώρα να δημιουργήσουν συνθήκες πόλωσης. Για τον λόγο αυτό, η παράταξη οφείλει να στείλει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα δικά της μηνύματα στην κοινωνία και να συσπειρώσει το στελεχιακό της δυναμικό πριν εισέλθουμε στην τελική ευθεία αυτής της παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας προλάβουν ή να μας παρασύρουν τα γεγονότα», υπογραμμίζουν τακτικοί συνομιλητές της κομματικής ηγεσίας, αποτυπώνοντας τις σκέψεις που κυριαρχούν πίσω από τις κλειστές πόρτες του «γαλάζιου» στρατηγείου. Ενδεικτική της κινητικότητας που επικρατεί στην κατεύθυνση της προετοιμασίας ενός νέου συνεδρίου, είναι η ειλημμένη απόφαση για διενέργεια αρχαιρεσιών στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις (από τις οποίες θα προκύψουν και οι σύνεδροι ανά την περιφέρεια) αμέσως μετά το Πάσχα.

Την ίδια ώρα, είναι κοινό μυστικό στους γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία πως, εκτός των άλλων, η ηγετική ομάδα αναζητά την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να προχωρήσει στην αντικατάσταση των επικεφαλής των γραμματειών του κόμματος που επιθυμούν να πολιτευθούν με στελέχη που θα αφοσιωθούν εξ ολοκλήρου στην κάλυψη των γενικότερων εκλογικών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, αυξάνονται οι φωνές στην Πειραιώς και, κατ’ επέκταση, οι πιθανότητες να μετατεθούν οι μετασχηματισμοί στο κομματικό οργανόγραμμα για την περίοδο του συνεδρίου και όχι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είχε κυκλοφορήσει ευρέως. Κεντρικό επιχείρημα των υπέρμαχων αυτής της άποψης είναι, αφενός, πως μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα είχε κανένα νόημα σε αυτήν τη φάση και, αφετέρου, ότι η αλλαγή σκυτάλης στις κομματικές γραμματείες θα έπρεπε, για πρακτικούς, αλλά και επικοινωνιακούς λόγους, να συνδυαστεί με την ανασύνθεση της σκιώδους κυβέρνησης.

Ωστόσο, η προοπτική αυτή απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες, τουλάχιστον μέχρι και την περίοδο του Πάσχα, αφού έως τότε οι βουλευτές-τομεάρχες έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία των περιφερειών που έχει αναθέσει σε καθέναν εξ αυτών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φυσικά, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αρκετούς από τους συνομιλητές του να λένε με νόημα πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίον θα κρίνει ότι πρέπει να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα σε εσωκομματικό επίπεδο και να θέσει σε κόκκινο συναγερμό τον «γαλάζιο» μηχανισμό...

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/kiriakos-mitsotakis-efnidiazi-me-proeklogiko-sinedrio