28 Φεβρουαρίου 2018

Πανούτσος: Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Μερκατόρ του ελληνικού δημοσίου

Του Αντώνη Πανούτσου

Ο Γεράρδος Μερκατόρ ήταν Φλαμανδός χαρτογράφος. Έζησε από το 1512 έως το 1594, έγραψε βιβλία θεολογίας, γεωγραφίας και φιλοσοφίας αλλά πέρασε στην ιστορία με τον παγκόσμιο άτλαντα του 1569 στον οποίο με ακρίβεια χαρτογράφησε τον γνωστό κόσμο. Ένα ευκολότερο έργο από αυτό που έχει ο Μερκατόρ της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ο χαρτογράφος της δημοσίας σπατάλης, πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Στην εκπομπή με τον Μάκη Προβατά στο Athens Voice Radio, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε σε νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη των αποστολών που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό των Εξωτερικών θα διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Σημαίνει ότι οι συνοδοί που με την ανάλγητη δεξιά έμεναν σε ξενοδοχεία με δύο και τρία αστέρια με την αριστερά της ισότητας θα μένουν στα πεντάστερα ξενοδοχεία των προϊσταμένων τους. Ο νόμος είναι του Ιουλίου του 2016 και υπογράφεται από τους συντρόφους, Πάνο Καμμένο, Νίκο Κοτζιά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.

Η ανακάλυψη για τα πεντάστερα των συνοδών, στους αχαρτογράφητους ωκεανούς του δημοσίου, που άρθρα που βολεύουν ημέτερους και καταστάσεις χώνονται στα πιο απίθανα νομοσχέδια δεν είναι η πρώτη του  Παναγιώτη Καρκατσούλη. Σε προηγούμενες περιπλανήσεις στις ζούγκλες της εφημερίδας της κυβέρνησης ο  Παναγιώτης Καρκατσούλη έχει αποκαλύψει το επίδομα βάρδιας ΔΕΗ που πληρώνεται στους συνδικαλιστές που δεν κάνουν βάρδιες. Το νομοσχέδιο του Ιουλίου του 2017 του Πάνου Σκουρλέτη, που ανάμεσα σε άλλα χορηγούσε επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών σε όσους βρίσκονται σε – βαριές και ανθυγιεινές - συνδικαλιστικές άδειες, οι οποίες μπορεί να διαρκούν χρόνια. Τις τρεις γενικές γραμματείες «περί τον πρωθυπουργό» που καλύπτουν 250 θέσεις, διατηρούν άλλες 200 κενές για να βολευτούν και άλλοι στο μέλλον και στοιχίζουν το καθόλου ευκαταφρόνητο συνολάκι των 4,5 εκατομμύριων ευρώ. Και τις ορδές των μετακλητών που μόνο αυτοί που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών θα εισπράξουν εφέτος 2,395 εκ. ευρώ.

Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρξει ένα «βραβείο Καρκατσούλη» που θα απονέμεται στον πολιτικό που κατάργησε την πιο άχρηστη υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου. Στο μεταξύ το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αυτό που έγινε με το επίδομα ενοικίου που ελάμβανε το ζεύγος Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου. Να αποκαλύπτονται κρατικές σπατάλες στην απίθανη περίπτωση φιλοτιμηθεί να πάρει μέτρα.

Απίθανη περίπτωση γιατί οι περιπτώσεις της Αντωνοπούλου και του Παπαδημητρίου είχαν μια ιδιαιτερότητα. Αμφότεροι δεν είχαν εκλεγεί. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διακινδύνευε ψήφους και μπορούσε να ζητήσει την παραίτηση τους. Κάτι που στην περίπτωση του Σκουρλέτης ή κάποιου από τους οπλαρχηγούς των 53 δεν θα είχε διανοηθεί.
Στην προσέγγιση όμως στο επίδομα ενοικίου υπήρξε ένα λάθος. Το θέμα δεν ήταν αν η Αντωνοπούλου και ο Παπαδημητρίου είναι πλούσιοι, ζάπλουτοι ή πάμπλουτοι. Το θέμα είναι κατά πόσον θα έπρεπε να υπάρχει επιδότηση του ενός χιλιάρικου για το νοίκι, αντί 500 ή 600 ευρώ που είναι μια χαρά και αν θέλει ο επιδοτούμενος κάτι καλύτερο μπορεί να το πληρώσει από την τσέπη του. Το ίδιο όπως ο συνοδός αν θέλει να μείνει σε καλύτερο ξενοδοχείο από ένα τριών αστέρων, δικαίωμα του είναι αν πληρώσει την διαφορά.

Τα δύο κατοστάρικα που ξεσκίζει ο σύμβουλος στο mini bar ενός πεντάστερου ξενοδοχείου είναι ακριβώς τα ίδια με τα δύο κατοστάρικα αύξηση δύο κατοστάρικα που θα έπαιρνε στον μισθό του. Ο Μερκατόρ Παναγιώτης Καρκατσούλης ας συνεχίσει να τα καταγράφει στην ελπίδα ότι θα  υπάρξει κάποιος τολμηρός θαλασσοπόρος που θα σκοτώσει τους δράκους και τα τέρατα της δημόσιας διοίκησης, που ρουφάνε τα χρήματα των φορολογουμένων πολύ πιο αποτελεσματικά από τον πιο αδίστακτο καπιταλιστή.

http://www.liberal.gr/arthro/192564/apopsi/a-panoutsos/panagiotis-karkatsoulis-o-merkator-tou-ellinikou-dimosiou.html