19 Φεβρουαρίου 2018

Νέες πολεμικές απειλές των Τούρκων για την Κυπριακή ΑΟΖ - ΒΙΝΤΕΟ

Την ώρα που συνεχίζεται ο αποκλεισμός του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους για το θέμα του φυσικού αερίου.


«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, τότε πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους για το θέμα του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Ακιντζί, μιλώντας στο CNNTurk.

Προειδοποίησε δε, ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι Τουρκοκύπριοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία.

Για το φυσικό αέριο, ο Ακιντζί πρότεινε την ίδρυση κοινής, ειδικής επιτροπής, κάτι που -όπως υποστηρίζει- απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι.

Απειλές από τον Τσελίκ

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομερ Τσελίκ, δηλώνει προκλητικά ότι η Αγκυρα μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και αλλού «δείχνοντας» την Κυπριακή ΑΟΖ.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Παρότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της. Η Λευκωσία, οι Βρυξέλλες αλλά και η Ρώμη αναμένουν την 22η Φεβρουαρίου, όταν και εκπνέει η παράνομη τουρκική Navtex.

Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκδώσει νέα Navtex δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τις περασμένες ημέρες, η ΕΝΙ εξέφρασε την έκπληξή της για όλα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να περιμένει για πάντα.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1: