19 Φεβρουαρίου 2018

Γιώργος Τσακίρης, ο πρώτος Ελληνας που κέρδισε Οσκαρ -Ο ρόλος του με την Μονρόε [εικόνες & βίντεο]

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Οσκαρ, τα οποία κάποιες χρονιές είχαν και ελληνικό χρώμα.

Ο πρώτος Ελληνας που έφυγε από την τελετή κρατώντας στα χέρια του το χρυσό αγαλματίδιο ήταν το Γιώργος Τσακίρης, το 1961. Ο Τσακίρης απέσπασε το Οσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για το ρόλο του Μπερνάρντο στην ταινία West Side Story.


Και κάπως έτσι κατάφερε να γίνει ο πρώτος Ελληνας που κέρδισε Οσκαρ.

Γεννημένος στο Οχάιο, από Ελληνες μετανάστες γονείς, ο Τσακίρης σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή Χορού και με το ρόλο του Μπερνάρνο κατάφερε εκτός από πρώτος Ελληνας που κατακτά Οσκαρ να γίνει και ο πρώτος ηθοποιός που απέσπασε Όσκαρ για έναν αμιγώς χορευτικό ρόλο.

Δείτε τη στιγμή που του ανακοινώνεται ότι κέρδισε το Οσκαρ:



Ο Τσακίρης πριν λάβει το Οσκαρ είχε παίξει και δίπλα στην Μέριλι Μονρόε, ως ένας από τους χορευτές που πλασιώναν την ντίβα στο νούμερο «Diamonds are girl’s best friend» στην ταινία «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές».

Τσακίρης δεξιά στη φωτογραφία

«Η Μέριλιν ήταν πάντα συγκεντρωμένη στη δουλειά της. Ακόμα και όταν κάναμε διάλειμμα εκείνη δεν έφευγε από τη σκηνή για να αποσυρθεί στο καμαρίνι της, αλλά πήγαινε στην αρχική της θέση και περίμενε να αρχίσει ξανά η πρόβα», ανέφερε ο Τσακίρης, που θυμόταν πόσο όμορφη ήταν η Μέριλιν ακόμα και χωρίς μέικ απ.

Ο ηθοποιός τη θαύμαζε τόσο που όταν αργότερα τη συνάντησε σε ένα πάρτι με τους συντελεστές της ταινίας, έβαλε μια συνάδελφό του να πάει να της ζητήσει ένα φιλί στο μάγουλο. Η ντίβα γύρισε τότε προς το μέρος του νεαρού, τον κοίταξε και είπε: «Μα δεν τον ξέρω». Ο Τσακίρης έχασε το φιλί της Μέριλιν, αλλά κέρδισε μια από τις πιο δυνατές αναμνήσεις της ζωής του.

Κατά τις δεκαετίες '70 και '80, ο Τσακίρης δούλεψε περισσότερο στην τηλεόραση, όπου εμφανίστηκε σε σειρές όπως Wonder Woman, Medical Center, Χαβάη 5-0 (Hawaii Five-O), Ντάλας (Dallas), Η Συγγραφέας-Ντετέκτιβ (Murder, She Wrote) καθώς και στη σαπουνόπερα Σάντα Μπάρμπαρα (Santa Barbara). Εμφανίστηκε επίσης στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς Οικογένεια Πάρτριτζ πλάι σε μιαν άλλη ηθοποιό του μιούζικαλ την Σίρλεϊ Τζόουνς.


Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην κωμική σειρά του 1996 Last of the Summer Wine, έκτοτε έχει αποσυρθεί, ασχολούμενος με τη δημιουργία κοσμημάτων από ασήμι.

Σχεδιάζει και δημιουργεί κοσμήματα, τα οποία έχουν γίνει τα αγαπημένα καλλιτεχνών και όχι μόνο, ανά τον κόσμο. Η συλλογή του είναι γνωστή ως «The George Chakiris Collections» και τα κοσμήματα του εκτίθενται στα μεγαλύτερα κοσμηματοπωλεία του κόσμου.