01 Φεβρουαρίου 2018

Πιο κοντά από ποτέ το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ντιμιτρόφ, η αλλαγή τακτικής της ελληνικής πλευράς και

Πιο κοντά στο «ναυάγιο» φαίνεται να οδεύουν οι συζητήσεις για το Σκοπιανό μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην ΠΓΔΜ και τις δηλώσεις που έκανε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, «τινάζοντας στον αέρα» στην ουσία τη διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής χώρας.

«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά τοποθετεί την «κόκκινη γραμμή» της πλευράς των Σκοπίων, η οποία όμως είναι απαγορευτική για την ελληνική πλευρά. Μάλιστα δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τη γειτονική χώρα να γίνει αλλαγή του Συντάγματος και της επίσημης ονομασίας του κράτους, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή οι Financial Times κάνουν λόγο για μεγάλη λαϊκή και πολιτική αντίσταση για οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο ζήτημα του ονοματολογικού την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «παρτίδα πόκερ» του Έλληνα πρωθυπουργού, με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη σύνθετη ονομασία. Αναφέρει δε πως χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ετοιμάζεται και το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται, η Εκκλησία, που αρχικά φαινόταν πως υποστήριζε τον κ. Τσίπρα, πλέον εναντιώνεται σε έναν συμβιβασμό. Πρόκειται για «δυσνόητο χάος», επισημαίνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, που διερωτάται: «Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;»

Ο Ντιμιτρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί ένας αξιοπρεπής τρόπος για να λυθεί το ζήτημα και ο οποίος θα σέβεται και τις δύο πλευρές, κάτι το οποίο επιθυμεί η χώρα του, όπως επισήμανε.

«Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Από τη δική μας πλευρά υπάρχει θέληση, το ίδιο ελπίζουμε κι από την άλλη πλευρά. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο πλευρών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την άποψη ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι έχει ακούσει τις θέσεις και των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νίμιτς είπε: «Ήρθα από την Αθήνα όπου άκουσα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το ονοματολογικό και σήμερα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις. Δεν θέλω να υποτιμήσω θέματα ή απόψεις. Η διαδικασία προχωράει, και οι δύο πλευρές έχουν θέληση να βρεθεί λύση. Δημιουργεί ένα θετικό μομέντουμ που πρέπει να αξιοποιηθεί. Τώρα είναι η στιγμή να φτάσουμε σε μια απόφαση, ώστε η περιοχή να πάει μπροστά και να συνεχιστεί η συνεργασία και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Νίμιτς και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη δράση, προσθέτοντας ότι «τους επόμενους μήνες θα φανεί αν έχει επιτευχθεί πρόοδος».

Υπέρ δημοψηφίσματος ο Ζάεφ
H κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ακολουθεί πλέον τη λογική της ταχείας εξέλιξης των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.Ο κ. Ζάεφ μίλησε χθες για το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο αφενός δεν είναι εμπόδιο, αφετέρου μπορεί να αποτελέσει «μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε μάλιστα ότι «τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με τον νόμο και με ταχεία διαδικασία», ενώ διευκρίνισε ότι νωρίτερα οι πολιτικοί θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους. Παράλληλα, χθες, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Μίλε Μποσνιάκοφσκι, ανέφερε ότι εντός της επόμενης περιόδου θα ανακοινωθεί και η απόφαση της μετονομασίας του αυτοκινητοδρόμου Σκοπίων - Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου των Σκοπίων. Επίσης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια είπε ότι η στιγμή για λύση στο ονοματολογικό είναι η κατάλληλη, προσθέτοντας πως αυτή την περίοδο οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.

Τσίπρας: Σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων
«Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, έστειλε ο κ. Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για να προχωρήσει η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ΕΕ πρέπει να λύσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.

«Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/pio-konta-apo-pote-to-navagio-stis-diapragmatefsis-gia-to-skopiano