26 Φεβρουαρίου 2018

Την άδειασε ο Τζανακόπουλος-Υποχρεώνουν σε παραίτηση την (πάμπλουτη) Αντωνοπούλου μετά την αθλιότητα με το επίδομα ενοικίου;

Αλγεινή εντύπωση αλλά και έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει, ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποκάλυψη πως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου και σύζυγος του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, επιχορηγείται μηνιαίως με 1.000 ευρώ για το ενοίκιο που καταβάλλει σε ακίνητο του Κολωνακίου, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του ζευγαριού, φέρονται να είναι οι πλουσιότεροι πολιτικοί της κυβέρνησης και προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ, με καταθέσεις σε τράπεζες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με ακίνητα στη Ν. Υόρκη, τη Σύρο και στην Αθήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αν και η ίδια η υπουργός δεν έχει δώσει καμία απάντηση, η δυσφορία τόσο στο Μαξίμου όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλη, που τις επόμενες ώρες αναμένονται εξελίξεις, στις οποίες σίγουρα περιλαμβάνεται και η παραίτηση της από το υπουργείο εργασίας.

Επιβεβαίωσε και τα σενάρια απομάκρυνσης και ο Τζανακόπουλος

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην κυρία Αντωνοπούλου τη διαφωνία του» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Τζανακόπουλος αποτυπώνοντας την κυβερνητική δυσφορία.

Ωστόσο η κυβερνητική δυσφορία είναι αναντίστοιχη με την ουσία του θέματος αφού το προκλητικό δωράκι στη ζάμπλουτη υπουργό θεσμοθετήθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Αν και η επιχορήγηση του ενοικίου της κας Αντωνοπούλου είναι νόμιμη, το γεγονός ότι είναι ζάμπλουτη, με τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά παρ’ όλα αυτά ευνοείται με ένα επίδομα, την ώρα που χιλιάδες πολίτες στενάζουν από τη φορολογία, την ανεργία και την ανθρωπιστική κρίση, έχει γίνει αντικείμενο έντονων πολιτικών αποδοκιμασιών.

«Αν είναι έτσι, υπάρχει θέμα» ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα όταν κλήθηκε, από το ΘΕΜΑ 104,6 να σχολιάσει την αποκάλυψη, στη συνέχεια επιχείρησε να δικαιολογήσει την κυρία Αντωνοπούλου παρατηρώντας ότι «ένας υπουργός που είναι και βουλευτής παίρνει 4.200 ευρώ συν το επίδομα υπουργού ενώ ένας υπουργός που δεν είναι βουλευτής παίρνει 2.000 – 2.100 ευρώ».

O γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια υπουργός και αυτό με στεναχωρεί».

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος είπε, επίσης στον ΣΚΑΙ, ότι «είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και ζήτημα αρχής». Για το εάν υπάρχει θέμα παραίτησης της κ. Αντωνοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι περιμένει δήλωση της ίδιας που θα διευκολύνει την κυβέρνηση – εννοώντας προφανώς ότι όντως η παραίτηση είναι μία ενδεδειγμένη κίνηση.

Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ο οποίος σημείωσε ότι «αν υπάρχει και κατοικία, το κάνει πιο βαρύ. Το να επιλέγεις να μένεις στο νοίκι για να πάρεις την επιδότηση, ενώ είσαι πλούσιος και έχεις κατοικία».

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, στην όλη ιστορία προκαλεί το γεγονός ότι η προκλητική αυτή απόφαση στηρίζεται σε νόμο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Με τη διάταξη του ν. 4336/15 (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης) καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών.

Η νεοσύστατη κυβέρνηση δηλαδή άλλαξε ουσιαστικά την απόφαση του 1994 (του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη) που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και συμπεριέλαβε στην επιδότηση και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης.

Η απόφαση, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο!

Tη δεδομένη στιγμή, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα, πίσω από το οποίο οχυρώνεται η κυβέρνηση.


Η έγκριση δαπάνης ύψους 12.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/9/2015 έως 31/8/2016



Η έγκριση δαπάνης ύψους 3.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/10/2016 έως 31/12/2016


Η έγκριση δαπάνης ύψους 4.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/8/2017 έως 30/11/2017

Έντονη ήταν και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να «τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».

«Αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων», σχολίασε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την επίμαχη αποκάλυψη.