16 Φεβρουαρίου 2018

Παρέμβαση Βουλγαρίας στο Σκοπιανό

Παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων έκανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος διαμήνυσε πως η στηρίζει λύση, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας και δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

«Η βουλγαρική θέση είναι σαφής: Η λύση για το θέμα του ονόματος να μην εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας» ανέφερε ο Ρούμεν Ράντεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και για την πΓΔΜ και για την Ελλάδα, η οποία λύση ωστόσο δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν στον ΟΗΕ και πρόσθεσε πως στο πλαίσιό τους «η «μακεδονική» πλευρά θα προσπαθήσει να βρεθεί λύση, η οποία αφενός δεν θα θίγει τρίτες πλευρές και αφετέρου δεν θα τις εμπλέκει στη διαδικασία».

Βλέπει λύση η ΕΕ
Πάντως η ΕΕ εμφανίζεται αισιόδοξη για την επίλυση του ζητήματος μέχρι τον Ιούνιο. Ερωτηθείς στη Σόφια για τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς αυτής έως τα τέλη της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, στις 30 Ιουνίου, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι «είναι πεπεισμένος».

Το παρών στη Σόφια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρατήρησε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» προτού επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι είναι πιθανό να ληφθεί μία απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, καθώς και με την Αλβανία, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

«Ελπίζω πως στο Συμβούλιο του Ιουνίου θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Το θεωρώ πολύ πιθανό», δήλωσε μετά το τέλος της διάσκεψης στη Σόφια.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εκτίμησε πως το έτος 2025 που δόθηκε πρόσφατα ως πιθανός ορίζοντας στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο, που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ, μπορεί να ισχύσει και για χώρες «που μπορεί να αρχίσουν να διαπραγματεύονται» και πως «θέλω να δω να αρχίσουν να διαπραγματεύονται μέχρι τον Ιούνιο».

«Υπό τη βουλγαρική προεδρία θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με όλη την περιοχή», εκτίμησε.

Τα παραπάνω συνέβησαν λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η ατζέντα της οποίας θα βρίσκονται οι «διμερείς σχέσεις και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής», ωστόσο σίγουρα αναμένεται να γίνει συζήτηση για το ζήτημα της ονομασίας. Αυτό «φωτογραφίζεται» και από την ανακοίνωση, καθώς είναι γνωστό το ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα ξεκλειδώσουν μόνο με λύση στο ονοματολογικό.