26 Φεβρουαρίου 2018

Είναι οι τσιρλίντερ της Βόρειας Κορέας «σκλάβες του σεξ» για αξιωματούχους του Κιμ Γιονγκ Ουν;

Η παρουσία τους έκλεψε την παράσταση σε πολλά αγωνίσματα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων αλλά τα κεφάτα νούμερά τους μπορεί να κρύβουν μια εφιαλτική αλήθεια

Οι Βορειοκορεάτισσες τσιρλίντερ έγιναν viral ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, που ολοκληρώθηκαν εχθές στην Πιονγκτσάνγκ. Οι συντονισμένες τους κινήσεις, τα ρυθμικά τους τραγούδια αλλά και ο εντυπωσιακός αριθμός τους (σχεδόν δεκαπλάσιος από εκείνον των αθλητών που έστειλε η Βόρεια Κορέα στους αγώνες) έκλεψαν την παράσταση σε πολλά αγωνίσματα.

Η συμμετοχή τους στους αγώνες κατάφερε να διχάσει το κοινό, με άλλους να βρίσκουν το θέαμα των 180 γυναικών, ντυμένων στα κατακόκκινα, εντυπωσιακό και άλλους να το θεωρούν απλά θλιβερό και ανατριχιαστικό.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αίσθηση που προκάλεσε η παρουσία τους: Οι όμορφες νεαρές γυναίκες τραβούσαν τα βλέμματα όπου κι αν πήγαιναν (πάντα σε δυάδες) ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα και βρίσκονταν συνεχώς υπό την στενή επιτήρηση των ανδρών συνοδών τους, που δεν τις άφηναν από τα μάτια τους.


Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες Βορειοκορεατών που αυτομόλησαν από το καταπιεστικό καθεστώς της χώρας τους, η στενή επιτήρηση και η στέρηση των προσωπικών ελευθεριών είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους. Όπως καταγγέλλουν στο Bloomberg, ο «στρατός των καλλονών» του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι παρά μια επίλεκτη ομάδα από «σκλάβες του σεξ» που εξαναγκάζονται να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως επισημαίνουν οι αποστάτες, οι γυναίκες αυτές επιλέγονται προσεκτικά με βάση την εμφάνισή τους και τα φρονήματα της οικογένειάς τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να αυτομολήσουν, ακόμα και εάν τους δοθεί η ευκαιρία.

Όταν παρευρίσκονται σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις συνοδεύονται πάντα από φρουρούς, οι οποίοι φροντίζουν τα κορίτσια να μην ανταλλάζουν με κανέναν περισσότερες από δύο κουβέντες και τα ακολουθούν από το γήπεδο στην τραπεζαρία και κατόπιν στο ξενοδοχείο τους.


Στην πατρίδα τους ωστόσο, τα «καθήκοντά» τους είναι ακόμα πιο δυσάρεστα για αυτές. αφού εξαναγκάζονται να πηγαίνουν σε πάρτι και δεξιώσεις του κυβερνώντος κόμματος (Εργατικό Κόμμα της Βόρειας Κορέας) και να κάνουν σεξ με αξιωματούχους, χωρίς τη θέλησή τους.

«Αυτού του είδους οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνηθισμένες στη Βόρεια Κορέα. Εκεί οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν εντολές ακόμα και όταν αφορούν το ίδιο τους το σώμα. Αυτές οι γυναίκες πηγαίνουν στις εκδηλώσεις του πολιτμπιρό του κόμματος και πέφτουν στο κρεβάτι με τα ανώτερα στελέχη του, ακόμα κι αν δεν το θέλουν», λέει στο Bloomberg ο 42χρονος Λι Σο Γέον, ο οποίος αυτομόλησε πριν χρόνια από τη Βόρεια Κορέα.

Για έναν άλλον αποστάτη, τον 54χρονο Κιμ Χιονγκ Σου, αυτό δεν αποτελεί τίποτα περίεργο, αφού ολόκληρη η αθλητική ομάδα της Βόρειας Κορέας, από τους αθλητές και τους προπονητές μέχρι τις τσιρλίντερ, δεν είναι παρά «σκλάβοι» του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ