13 Φεβρουαρίου 2018

Η ENI-TOTAL δεν αποκλείει να διακόψει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά η Ιταλία στέλνει φρεγάτα

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και η απόφαση της Αγκυρας να μπλοκάρει πλοίο με γεωτρύπανο της ENI έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.


«Είμαστε έκπληκτοι, δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο CEO της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι μιλώντας στον ανταποκριτή του Rainews24 στο Κάιρο αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ντεσκάλτζι σημείωσε ότι δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί «είμαστε πολύ μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου και σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν είχαμε καμία αντίδραση. «Πιθανόν η ένταση που προκλήθηκε έχει άλλα κίνητρα, παρατήρησε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Ομως είμαι έκπληκτος γιατί είμαστε μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου», είπε.

Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ

Μετά τις προκλήσεις και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ από τους Τούρκους, η Ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να στείλει φρεγάτα στο σημείο.

Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ αποφεύγοντας όμως τις συγκρούσεις με τα τουρκικά πλοία.