01 Φεβρουαρίου 2018

FT: «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Σκοπιανό υπό τις πιέσεις της Ουάσινγκτον»

«O Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με μεγάλη λαϊκή και πολιτική αντίσταση για οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο ζήτημα της ονομασίας», αναφέρουν οι «Financial Times» σε άρθρο τους για το Σκοπιανό, κάνοντας λόγο για «παρτίδα πόκερ» του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Έπειτα από 20 χρόνια αδράνειας, το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος που οι Σκοπιανοί θα μάθουν το όνομά τους. Η διαφωνία για το όνομα χρονολογείται από το 1991, όταν με την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκε η «Δημοκρατία της Μακεδονίας»…., υπογραμμίζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει μεγάλη πολιτική αλλά και λαϊκή αντίσταση σε οποιαδήποτε λύση με το όνομα «Μακεδονία». Περίπου το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη σύνθετη ονομασία»…

«Η Ελλάδα ανέκαθεν αντιτασσόταν στο όνομα «Μακεδονία» του μικρού βόρειου γείτονα, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται στην ουσία για εδαφική απειλή για την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.Σε ένα προσωρινό συμβιβασμό, από το 1995 το όνομα της είναι «ΠΓΔΜ»- Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Fyrom).


Οι FT αναφέρονται και στις εσωτερικές διαμάχες που έχει προκαλέσει το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση- Ν.Δ- και, ταυτόχρονα, καλείται να διαχειριστεί και την συνύπαρξη με τους «υπερεθνικιστές», τους κυβερνητικούς του εταίρους (ΑΝΕΛ), οι οποίοι έχουν θέσει το Μακεδονικό στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας απειλώντας την κυβερνητική συνοχή.

Την ίδια ώρα, η Εκκλησία της Ελλάδος, που αρχικά φαινόταν πως υποστήριζε τον Έλληνα πρωθυπουργό, πλέον εναντιώνεται σε έναν συμβιβασμό.

«Πρόκειται για «δυσνόητο χάος»», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα και διερωτάται:«Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;» Ακόμα και το να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική, σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Κι όμως ενδεχόμενη επιβράβευση σε διπλωματικό επίπεδο, είναι δελεαστική»,γράφει το επίμαχο άρθρο και εξηγεί το δίλημμα μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον – που επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Μπίσμαρκ των Βαλκανίων»…. «Ο 78χρονος Μάθιου Νίμιτς, πρώην συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει στη διαμάχη του ονόματος από τη δεκαετία του ’90, επέστρεψε στα Σκόπια και την Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να πιέσει για έναν συμβιβασμό. Πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν υβριδικά ονόματα όπως η «Nova Macedonia» ή η πιο γεωγραφικά ειδική ονομασία «Vardarska Macedonia»», προσθέτουν οι FT.