01 Φεβρουαρίου 2018

ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΛΕΜΕ! Τα κρίσιμα τετ α τετ του Νίμιτς στα Σκόπια -Ψηλά στην ατζέντα το GornaMakedonija

Στα Σκόπια βρίσκεται από χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έχοντας στα χέρια την πρόταση για λύση που ακούει στο όνομα GornaMakedonija.

Σήμερα, ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον Αλί Αχμέτι του DUI, του βασικού αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.


Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ πηγαίνει στα Σκόπια μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και το σίγουρο είναι ότι και στα Σκόπια θα συζητήσει και για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr- το όνομα Republika GornaMakedonija βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του. Μαζί του ο κ. Νίμιτς έχει και μια αρχική κορφή συμφώνου που ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Η τελική του μορφή αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά την άφιξή του στα Σκόπια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων МИА «είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες».

Αμέσως μετά την άφιξη του μετέβη για να γευματίσει σε εστιατόριο στην πλατεία «Μακεδονίας» με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου, η οποία μετονομάστηκε, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, σε πλατεία «Ο πολεμιστής με το άλογο».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ζάεφ επέμεινε στα περί δημοψηφίσματος«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, μόλις ολοκληρώσει τις επαφές του στα Σκόπια θα επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Σε αυτό το δεύτερο μέρος είναι πιθανό ο Μάθιου Νίμιτς να έχει συνάντηση πέρα από τον ΥΠΕΞ και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Εντωμεταξύ, καθώς το επόμενο και κρισιμότερο βήμα, είναι η παράδοση, εντός του Φεβρουαρίου, του σχεδίου που θα έχει τη μορφή μιας διεθνούς συμφωνίας και επί του οποίου θα γίνουν οι ανάλογες παρατηρήσεις, οι πρώτες συζητήσεις επ' αυτού θα ξεκινήσουν από σήμερα στο επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου εξωτερικών. Στόχος είναι να αποσαφηνιστούν πολλά τεχνικά σημεία και να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία.

Τα επόμενα βήματα, αν υπάρξει συμφωνία
Εφόσον η τεχνική εργασία προχωρήσει και αφού θα έχουν βρεθεί οι υπουργοί εξωτερικών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την υπογραφή της συμφωνίας πια σε επίπεδο κορυφής, με την ακριβή τοποθεσία να τελεί ακόμα υπό αναζήτηση. Είναι δε σχεδόν βέβαιον ότι ο κ. Τσίπρας (αν και εφόσον φτάσουμε σε αίσια λύση) θα ενημερώσει εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις και ενδεχομένως με συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (ήδη το έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά). Ο ίδιος ,άλλωστε, έχει καλέσει σε πατριωτική εγρήγορση με την προοπτική να υπάρξουν πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση και αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να το πετύχει.

Τα εκκρεμή ζητήματα
  • GornaMakedonija, το όνομα που προκρίνεται
Όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται τελικά ως λύση. Μάλιστα δεν θα υπάρξει μετάφραση και η ονομασία όχι μόνο θα είναι σλαβική αλλά θα εκφωνείται και σε μια λέξη, «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρχει ποτέ ο όρος «Μακεδονία» σκέτος. Αρχικά η σκοπιανή πλευρά είχε ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε μια ενδιάμεση, τρίτη λύση.

Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η ΠΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την

Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».
  • Πρώτα το όνομα, μετά το Σύνταγμα, με ρήτρες
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες και έχουν συμφωνήσει σε όλα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά. Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
  • «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»
Προσθέτουν, μάλιστα, ότι έχει βρεθεί λύση και στο θέμα της Εκκλησίας. Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη. Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.