23 Φεβρουαρίου 2018

Νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, εφήμερα τα χαμόγελα που έφερε η Moody's

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω Moody's, τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν στον... μονόδρομο της επιδείνωσης, με τις αποδόσεις να παίρνουν και πάλι την ανιούσα, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη ημέρα την υποτονικότητα και την risk-off διάθεση που επικρατεί πλέον στα ελληνικά assets, όπου οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο.


Ο "καταλύτης" που έδωσε η κίνηση-έκπληξη του οίκου αξιολόγησης ο οποίος αναβάθμισε εσπευσμένα και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες το rating της Ελλάδας, αποδείχθηκε εφήμερος, μην αφήνοντας τις πιέσεις... που κατοικοεδρεύουν στην αγορά από τις αρχές του μήνα, λόγω τόσο εξωτερικών (αναταραχή και μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές) όσο και εσωτερικών (πολιτική και γεωπολιτική αστάθεια) παραγόντων , να υποχωρήσουν.

Έτσι, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξάνεται κατά 0,7% και στο 4,405% μετά από μία μέτρια βελτίωση χθες η οποία έστειλε το yield 2,2% χαμηλότερα, τη στιγμή που κάποιος θα περίμενε ένα πολύ πιο εκρηκτικό ξέσπασμα μετά το έντονο sell-off του τελευταίου διαστήματος. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις αρχές του μήνα οπότε και ξεκίνησε η διόρθωση, η απόδοση στο 10ετές ομόλογο έχει εκτοξευθεί κατά 22,4%.

inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Ακόμα πιο αρνητική είναι η εικόνα στα 5ετή ομόλογα, όπου η απόδοσή τους αυξάνεται στο 3,644% με άνοδο 2,33% από χθες, σβήνοντας ουσιαστικά όλη τη βελτίωση που έφερε η Moody's και επαναφέροντας την αύξηση του yield από τις αρχές του μήνα στο 40,2%.

Το ίδιο αρνητικό παραμένει το κλίμα και στο νέο 7ετές ομόλογο, του οποίου  η απόδοση επιμένει πάνω από το 4% και διαμορφώνεται στο 4,0433%, έχοντας εκτοξευθεί κατά 15,5% από την ημέρα της έκδοσής του πριν δύο περίπου εβδομάδες όπου η απόδοση ήταν στο 3,5%.

Η ακόμα ευάλωτη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα έχουν επαναφέρει την λέξη "αβεβαιότητα" και "ρίσκο" γύρω από τους ελληνικούς τίτλους, με τους επενδυτές οι οποίοι πραγματοποίησαν "γενναία" κέρδη το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου να γίνονται πλέον επιφυλακτικοί. Όπως σημείωσε πρόσφατα και η Janus Henderson Investors, τα ελληνικά ομόλογα "δεν είναι το καλύτερο μέρος" για να επενδύσει κανείς λόγω των μακροπρόθεσμων προκλήσεων.

Ελευθερία Κούρταλη\
http://www.capital.gr/agores/3275087/nea-epideinosi-sta-ellinika-omologa-efimera-ta-xamogela-pou-efere-i-moody-s