22 Φεβρουαρίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Βουλή: Τα «γαλλικά», η ένταση για την υπόθεση Novartis και ο φάκελος του Τσίπρα

Η «καλή ημέρα» φάνηκε από το «άι στο διάολο» της Τασίας στον Αθανασίου - Αλγεινή εντύπωση τα γέλια του Πολάκη για τον συγκινημένο Πικραμμένο - Οι παρεμβάσεις Βούτση - Ο βουλευτής που είπε «το παραχέσατε» στον Σαμαρά
Ένταση, καβγάδες, «γαλλικά» αλλά και αμήχανες στιγμές περιελάμβανε η μαραθώνια συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis που ολοκληρώθηκε μετά από 20 ώρες με την απόφαση της πλειοψηφίας για την παραπομπή και των 10 πολιτικών προσώπων.

Η... καλή ημέρα φάνηκε από το πρωί όταν η τρίτη αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου απευθυνόμενη στον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου που ζητούσε να λάβει το λόγο για να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας ακούστηκε να λέει «άι στο διάολο».

Ακούστε το ηχητικό με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να λέει στον Χαράλαμπο Αθανασίου «άι στο διάολο»:


Η κυρία Χριστοδουλοπούλου σε γραπτή δήλωση που διένειμε αργότερα χαρακτήρισε κατασκευασμένο το περιστατικό και υποστήριξε πως κάποιοι ενδεχομένως της την έχουν «στημένη».

Ο καβγάς Παπαγγελόπουλου-Γεωργιάδη

Η ένταση συνεχίστηκε μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με όσα είπε να προκαλούν την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη που κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει εάν θα δεχθεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνομιλίες με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα.

«Γιατί δεν ανοίγετε τα τηλέφωνα; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κυρία Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Αν ανοίξετε τα τηλέφωνα θα πάτε φυλακή αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Δεν φοβάμαι τίποτα. Να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Εκπροσωπείτε μια μεγάλη παράταξη. Δεν έχετε το ήθος να μιλάτε στο κοινοβούλιο. Δεν φοβάμαι. Προαναγγέλλω από τώρα πως όταν έρθει η δικογραφία για την εις βάρος μου μήνυση θα ζητήσω να γίνει προανακριτική και να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου γιατί τα τηλεφωνήματα δεν έχουν τίποτα παράνομο» απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος.


Ο συγκινημένος Πικραμμένος και τα γέλια του Πολάκη

Μια από τις πιο έντονα φορτισμένες στιγμές ήταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος. 'Εντονα φορτισμένος, με τη φωνή του σε αρκετά σημεία της ομιλίας του να σπάει ο κ. Πικραμένος χαρακτήρισε «ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες» τα όσα του προσάπτουν.


Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, εντωμεταξύ, ότι σε κάποιο σημείο της ομιλίας του κ. Πικραμμένου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έβαλε τα γέλια προκαλώντας την αντίδραση αρχικά του Γιώργου Κουμουτσάκου που του είπε αυστηρά «μην γελάς!» και στη συνέχεια του Βασίλη Κικίλια που του είπε Σταμάτα! Είναι ντροπή να γελάς όταν μιλάει ένας άνθρωπος που τον διασύρετε και δε είναι καν στην πολιτική». Η απάντηση του κ. Πολάκη ήταν η εξής: «Μάζεψε το δάχτυλο σου και μη μου μιλάς εμένα έτσι! Κατάλαβες;».


Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε «το παραχέσατε» στον Σαμαρά

Άλλη μια στιγμή κατά την οποία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτροχιάστηκε και παρεκτράπη ήταν στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά όταν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ακούστηκε να λέει από τα «ορεινά» έδρανα «το παραχέσατε. Ο πρώην πρωθυπουργός, σταμάτησε την ομιλία του και κάλεσε τον βουλευτή: «Πες το δυνατά, αν είσαι άνδρας», φράση που επανέλαβε μερικές φορές ακόμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής παρενέβη, βάζοντας τάξη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και απολογούμενος στον Αντώνη Σαμαρά για τη φράση που ακούστηκε από αυτά. Ο δε βουλευτής, κατά πληροφορίες, έσκυψε το κεφάλι, όταν άκουσε την απάντηση που του έδωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Θηβαίος, βουλευτής Βοιωτίας.


Οι παρεμβάσεις Βούτση

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σημαδεύτηκε και από την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, όταν ο τελευταίος ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό πόσο χρόνο χρειάζεται για να τελειώσει την ομιλία του.

«Όσο χρειάζεται» ήταν η αρχική απάντηση του κ. Σαμαρά, όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει την ομιλία του.
«Καταγγέλλετε πρώην πρωθυπουργό και μου βάζετε πεντάλεπτα, κύριε πρόεδρε; Θα κατέβω όταν τελειώσω» συνέχισε ο κ. Σαμαράς, με τον κ. Βούτση να επιμένει για μια απάντηση.

«Κακώς ρωτήσατε τότε» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός και επέμεινε: «Δεν το παίρνω πίσω! Κάκιστα ρωτήσατε». «Σοβαρά;», αποκρίθηκε ο κ. Βούτσης, για να λάβει την απάντηση: «Σοβαρότατα!».

«Δηλαδή μπορείτε να μιλάτε μέχρι το πρωί; Υπάρχει μια διαδικασία. Όχι αυταρχισμό επί της έδρας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ... Καταλάβατε; Μπορείτε να μιλήσετε όσο θέλετε. Αλλά μετά από άδεια δικιά μου» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, στη θέση του προέδρου ανέβηκε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος, μόλις ολοκληρώθηκε ο κανονικός χρόνος της παρέμβασης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του ζήτησε επιτακτικά να ολοκληρώσει.

Δε θα έπρεπε να είστε στο βήμα, έθεσε θέμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς όμως να επιμείνει. Η ουσία είναι πως, επειδή ο πρόεδρος της Βουλής είχε πάρει νωρίτερα τον λόγο από τα έδρανα των βουλευτών, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη θέση του προέδρου.

Ο κ. Βούτσης υποχώρησε.

Ο πρώτος γύρος έκλεισε με ένα επιπλέον πεντάλεπτο, το οποίο επίσης δεν αποδείχτηκε αρκετό, οπότε ξεκίνησε νέα αντιπαράθεση.

«Μη με διακόπτετε, πρόεδρε, μου χαλάτε τον ειρμό» είπε ο κ. Βενιζέλος, κερδίζοντας τον χρόνο που επιθυμούσε για να ολοκληρώσει την ομιλία του.


Λίγο αργότερα, ο κ. Βούτσης επιχείρησε να διακόψει και τον κ. Λοβέρδο, κατά τη διθάρκεια της ομιλίας του, ρωτώντας τον: «Πόσο χρόνο θέλετε;».

«Σας είχα ζητήσει δύο συνεδριάσεις. Επιλέξατε διαδικασίες κονσέρβας» απάντησε ο κ. Λοβέρδος, με τον κ. Βούτση να λέει: «Σέβομαι την αμηχανία σας...».

«Είστε μεροληπτικός πρόεδρος της μειοψηφίας» ανταπάντησε ο κ. Λοβέρδος.

Αμυράς σε Καββαδία: Αν είχα στείλει φαξ για να διοριστώ στην ΕΡΤ δεν θα είχα μούτρα

Επεισόδιο σημειώθηκε και με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά τον οποίο διέκοψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανέττα Καββαδία όταν ο βουλευτής του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη είπε «έχετε δείξει πόσο αδίστακτοι είπε». Όταν αντέδρασε η πρώην δημοσιογράφος ο κ. Αμυράς της ζήτησε να κλείσει το στόμα της: «Αν είχα στείλει εγώ φαξ από γραφείο πολιτικού να διοριστώ στην ΕΡΤ δε θα είχα τα μούτρα να είμαι εδώ!».


Τα φωτογραφικά ενσταντανέ

Ο Πρωθυπουργός σε ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης έπαιζε με το κομπολόι του, συζητούσε με τον υπουργό Δικαιοσύνης ενώ δεν παρέλειπε να κοιτά και τα μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο.

Στα ορεινά έδρανα ο Μάριος Σαλμάς παρακολουθούσε μόνος την εξέλιξη της συζήτησης ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης συζήτησε αρκετές φορές με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και την Έλενα Ράπτη.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας χωρίς γραβάτα.

Οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης προσπαθούσαν να συνεννοηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής για τη διαδικασία ενώ στην ίδια σειρά επέλεξαν να καθίσουν ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη Φώφη Γεννηματά.

Ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από την αίθουσα της ολομέλειας.

Δείτε τις φωτογραφίες από την Ολομέλεια: