20 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: Πως η ΝΔ θα ξεσκεπάσει στη Βουλή τη σκευωρία

Λιγότερο από ένα 24ωρο από την συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής κατά 10 πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο της Novartis και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμμετάσχει κανονικά στη συζήτηση, αλλά να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στις 10 κάλπες.


Ανάμεσα στους πολιτικούς που αναφέρονται στην πρόταση είναι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και τέσσερις πρώην υπουργοί.

«Με τη συγκεκριμένη μεθόδευση η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει σε βάρος των δέκα πολιτικών της αντιπάλων στους οποίους δεν έχει καν το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες, απλούστατα γιατί αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες» δήλωνε πηγή της Πειραιώς.

«Εμείς αυτό το τσίρκο που πάει να στήσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσουμε» τόνισε.

Ανάστατοι είναι οι βουλευτές της ΝΔ. Αρκετοί αναμένεται να θέσουν στην ηγεσία το αίτημα τους να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία εάν στηθούν 10 κάλπες. Για τις τελικές αποφάσεις θα παίξει ρόλο το τι θα πράξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιλέγοντας να στήσει 10 κάλπες, έχει στόχο να δημιουργήσει και πάλι εντυπώσεις. Ο αριθμός των ψήφων που θα πάρει ο κάθε πολιτικός θα πυροδοτήσει νέο κύκλο συζητήσεων για το ποιος μπορεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψίες ότι μπορεί να είναι ένοχος, τη στιγμή που η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής είναι αόριστη και το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

«Ως εκ τούτου, και με βάση το άρθρο 154 του Kανονισμού της Bουλής, αλλά και την κοινή λογική, πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος» τόνισαν οι κομματικές πηγές. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση εκτιμάται ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής, «είναι παράλογη και τελικά εξυπηρετεί μόνο την επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει την προανακριτική και θα την ψηφίσει διότι θέλει να χυθεί άπλετο φως σε όλα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με μία κάλπη. Έθεσε δυό όρους.

 1. Να κληθούν όλοι οι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον όσων κατηγορούν και να αποδείξουν -αν μπορούν- τις συκοφαντίες τους. Να πραγματοποιηθεί κατ´ αντιπαράσταση εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τους πολιτικούς που κατηγορούν ότι πήραν μίζες.

 2. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της προανακριτικής που θα εξυπηρετούσε τον σκοπό της «να μείνει η λάσπη που ρίχνει στους πολιτικούς της αντιπάλους».

«Ο,τι και να κάνει, η ΝΔ θα αναδείξει τη σκευωρία που στήθηκε με μοναδικό σκοπό την πολιτική διάσωση μίας Κυβέρνησης που βουλιάζει κάτω από το βάρος των δικών τις καταστροφικών πολιτικών» τονίζουν κομματικές πηγές.

Να θυμίσουμε ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό για «κρεσέντο τοξικότητας».

«Όλοι οι πυλώνες του success story καταρρέουν και ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να ρίχνει λάσπη στους πολιτικούς αντιπάλους του». Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Προκαταρκτική για να στείλει το μήνυμα ότι θέλει να χυθεί «άπλετο φως».

«Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον τις εργασίες της». Απαίτησε να έρθουν στη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ακόμα και φορώντας «κουκούλα», όπως είπε, για κατ’ αντιπαράσταση διαδικασία με τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται. Για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων έθεσε ένα καίριο ερώτημα: «Οι τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες τι φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Σαμαράς ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Στουρνάρας;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και εσωκομματικά μηνύματα. Κάλεσε σε συστράτευση όλα τα πολιτικά στελέχη. «Έχουμε τις πολιτικές διαφωνίες μας», δήλωσε. «Αλλά την ώρα που η παράταξη δέχεται μια άθλια επίθεση, δίνουμε τον αγώνα όλοι μαζί. Αυτό απαιτεί η βάση και αυτό θα κάνουμε». 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενώ σηκώνει τη σημαία της κάθαρσης και ρίχνει λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους για να τους εξοντώσει, δεν συμπεριέλαβε στην πρόταση για Προκαταρκτική τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Πώς εξηγείται, κύριε Τσίπρα, η απάλειψη του ονόματος του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος αναφέρεται ως Π.Κ.;», είπε και πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό και για την πρόταση για Εξεταστική που θα καταθέσει η ΝΔ για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση της αγοραπωλησίας πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μέσω του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου.

Η δικογραφία έχει φτάσει στη Βουλή. «Ρωτάω τον κ. Τσίπρα: η συμπολίτευση θα ψηφίσει την Εξεταστική για την εθνικά επικίνδυνη και παράνομη πώληση, με παράνομη μεσιτεία προς αμφιλεγόμενους προορισμούς που αφορούν τον κυβερνητικό του εταίρο, κ. Καμμένο;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας, αν είχε λίγη τσίπα, μόνος του θα έπρεπε να ζητήσει την Εξεταστική». Προειδοποίησε τον υπουργό Άμυνας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει πρόταση για Προανακριτική σε βάρος του.

«Για τον Καμμένο και τα καμώματά του δεν υπάρχει καμία παραγραφή, είναι νωπά τα αποτυπώματα για να τα ξεπλύνει», τόνισε. Ο στόχος της ΝΔ, όμως, είναι να καταδείξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κρατήσει την πρωθυπουργική του καρέκλα, «κουκουλώνει» δυσώδεις υποθέσεις, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο κυβερνητικός του εταίρος.