13 Φεβρουαρίου 2018

State Department για Ίμια: Ελλάδα και Τουρκία να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης

Οι δύο χώρες «διαθέτουν από καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησηςΤη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίαςγια την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Αιγαίο ζητεί η αμερικανική κυβέρνηση, μετά το νέο σοβαρότατο επεισόδιο που έλαβε χώρα στην περιοχή των Ιμίων.

Ο εκπρόσωπος του State Department, με δήλωσή του στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν «εδώ και καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο.
Πιο συγκεκριμένα η δήλωση του εκπροσώπου του State Department: «Η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν από καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αμερικανική κυβέρνηση, ως θέμα αρχής, υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών στην περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Το χρονικό του επεισοδίου

Περίπου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ιμια, τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης με τον κωδικό αριθμό 90 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο. Το υπουργείο Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για εμβολισμό, αλλά για πρόσκρουση. Δηλαδή το τουρκικό χτύπησε από πίσω το ελληνικό, σαν να θέλει να το διώξει από την περιοχή! Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού περικυκλώθηκε από δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, τα οποία περιπολούσαν γύρω από τα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός.

Η τακτική που επιστράτευσαν οι Τούρκοι για να κυκλώσουν το ελληνικό σκάφος...