14 Μαρτίου 2018

«Οχι» του συμβουλίου Εφετών στην έκδοση 21χρονης στην Τουρκία

Δύο ημέρες πριν από την συζήτηση ενώπιον του συμβουλίου Εφετών του τρίτου αιτήματος  της τουρκικής δικαιοσύνης για έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ήρθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο τον Ιούλιο του 2016, οι εφέτες απέρριψαν ένα ακόμη αίτημα.

Αυτό της έκδοσης της 21χρονης Halaz Secer, η οποία είχε συλληφθεί μαζί με 8 ακόμη ομοεθνείς της, κουρδικής καταγωγής, πριν από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Ήδη το συμβούλιο έχει απορρίψει δύο ακόμη αιτήματα, ενώ εκκρεμεί ένα ακόμη.

Η 21χρονη, εάν και έχει γεννηθεί τον Μάιο του 1997, κατηγορείται από την γείτονα ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση από το 2007, δηλαδή ενώ ήταν μόλις...10 ετών.

Το ένταλμα σε βάρος της εκδόθηκε τα Χριστούγεννα του περασμένου έτους και βασίζεται στο γεγονός ότι η νεαρή κοπέλα συμμετείχε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, «σηκώνοντας» πανό, γεγονός που την καθιστά...ύποπτη, ενώ σε βάρος της υπάρχουν και δύο καταθέσεις κρυφών μαρτύρων, οι οποίες όμως σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως δεν προσθέτουν τίποτε ουσιαστικό για την κατηγορία που της αποδίδεται.

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί» είπε η εισαγγελέας κ. Ράνια Σταθέα, ότι «αποδίδεται στην εκζητούμενη μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 όταν εκείνη ήταν 10 ετών. Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία των 7 ή και των 6 ετών διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση» πρόσθεσε  η εισαγγελέας, χαρακτηρίζοντας ασαφή τα στοιχεία για την στήριξη της κατηγορίας.

Όπως είπε η εισαγγελέας, ακολουθώντας το σκεπτικό των αποφάσεων του Αρείου Πάγου στην περίπτωση των 8 αξιωματικών, η Τουρκία, από τον Ιούλιο του 2016 και μετά βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκζητούμενοι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, εάν ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας.

«Όλα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι» είπε ενώπιον των δικαστών η 21χρονη, η οποία παραμένει κρατούμενη στην Ελλάδα, μετά την σύλληψη της για κατοχή εκρηκτικών.

Υποστήριξε μάλιστα ότι στην Τουρκία έχει συλληφθεί 3 φορές και έχει βασανιστεί, τονίζοντας ότι εάν εκδοθεί θα έχει την ίδια τύχη, κρατούμενη σε κελί απομόνωσης.