04 Μαρτίου 2018

Στην Τουρκία για τη δίκη οι γονείς των 2 στρατιωτικών -Ανησυχία για τη στάση Ερντογάν

Οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους, στον Εβρο, θα βρεθούν στην Αδριανούπολη τη Δευτέρα, για να παραστούν στο δικαστήριο.

Οι γονείς του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη πήγαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.

Εκεί, ρύθμισαν τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, προκειμένου να μπορέσουν παραστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, σε συνεννόηση με τις τουρικές αρχές, μεταφέρθηκαν πολιτικά ρούχα και χρήματα από την Ορεστιάδα στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτικά στο δικαστήριο, όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραβίαση συνόρων και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Οι δύο Ελληνες δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία. «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή τουΑγγελος Μητρετώδης.

Ανησυχία για παρέμβαση Ερντογάν

Τη Δευτέρα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την υπόθεση και την τύχη που θα έχουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί. Παρά όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας, εκφράζονται και ανησυχίες για το αν θα υπάρξει παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συνδέσει με κάποιο τρόπο την εν λόγω υπόθεση με εκείνη των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα και την έκδοση των οποίων ζητά με επιμονή η Αγκυρα.

Αν το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί δεν επεκταθεί, τότε σύντομα θα λάβει τέλος η υπόθεση που τους αφορά. Ομως, αν προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, κάτι που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί με παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, τότε το ζήτημα θα περιπλακεί και η ένταση θα κλιμακωθεί μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους από τη στιγμή που συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί απορρίπτουν κάθε σενάριο ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους, ή σύνδεσης των δύο υποθέσεων.