13 Μαρτίου 2018

ΝΔ: Στα 31,3 δισ. ευρώ τα «φέσια» στα ασφαλιστικά ταμεία -Αυξήθηκαν κατά 127% σε τρία χρόνια

Σε τρία χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκτινάχτηκαν κατά 127% ενώ η ρύθμιση των 100 δόσεων έχει αποτύχει παταγωδώς.

Τη σχετική επισήμανση κάνει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της έκθεση του ΚΕΑΟ.


Οπως αναφέρει τα «φέσια» στα ταμεία έφτασαν από τα 13,7 δισ. ευρώ στα 31.3 δισ. ευρώ και την ίδια ώρα από τους 1,2 εκατ. οφειλέτες στη ρύθμιση των 100 δόσεων παραμένουν ενεργεοί μόλις οι 28.158.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης αναφέρει:

«Στα 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτινάχθηκε κατά 127%, από τα 13,7 δισ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ, ενώ η περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων απέτυχε παταγωδώς».

«Τα στοιχεία της 4ης τριμηνιαίας έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το 2017, αποτυπώνουν τις ολέθριες επιπτώσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο όσον αφορά την περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων, όσο και την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ι. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΚΕΑΟ αποκαλύπτουν ότι η πολυδιαφημισμένη εξαγγελία των 100 δόσεων απέτυχε παταγωδώς.

Σήμερα, το προεκλογικό τους αφήγημα κατέρρευσε και επισήμως, καθώς από τους συνολικά 1.204.606 οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενεργοί - με βάση τη ρύθμιση - είναι μόλις οι 28.158! Δηλαδή, 3 χρόνια μετά, επιβεβαιώνεται ότι και αυτή η εξαγγελία, αποτελεί μια ακόμη μεγάλη απάτη σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων και αγροτών.

ΙΙ. Από την άλλη, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, οι αστοχίες, οι καθυστερήσεις, οι εξοντωτικές εισφορές και οι φόροι οδήγησαν χιλιάδες πολίτες σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2017 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 κατά 127% Δηλαδή, από τα 13,7 δις ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 31,3 δις ευρώ στο τέλος του 2017.

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν προκαλέσει ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Η δραματική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Απαιτείται αλλαγή προς μια ρεαλιστική, υπεύθυνη και αναπτυξιακή πολιτική, με στόχο:

• τη μείωση των εισφορών και τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας.
• τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, αλλά θέλουν να σταθούν συνεπείς και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
• την αυστηρή αντιιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».