02 Μαρτίου 2018

Τουρκία: «Θα αποφασίσει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη για τους Έλληνες»-ΦΩΤΟ από τη μεταγωγή τους στο αυτόφωρο

Mε την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπίας παραπέμπονται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο και συνελήφθησαν. H είδηση είναι από τα πρώτα θέματα στην Τουρκία, και έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη γείτονα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον υπολοχαγό Άγγελο Μητρετόδη και το λοχία Δημήτριο Κούκλατζη, που συνελήφθησαν από μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχεία του τουρκικού στρατού, τους λεγόμενους «Αετούς των Συνόρων».

Η υπόθεση φαίνεται ότι θα τραβήξει σε μάκρος, με τουρκικές πηγές μάλιστα να αναφέρουν ότι «θα αποφασίσει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη για τους Έλληνες». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο Έλληνες κατέθεσαν ότι ακολουθούσαν κάποια ίχνη τα οποία κατέγραφαν με τα κινήτα τους τηλέφωνα, οπότε χάθηκαν.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό, και ότι δεν τούς έχει απαγγελεί κατηγορία για κατασκοπία, αλλά μόνο για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.


Ο επαγγελματίας οπλίτης Δημήτρης Κουκλατζής

Άλλωστε, οι τουρκικές εφημερίδες συσχέτιζαν νωρίτερα την υπόθεση με τους οχτώ τούρκους στρατιωτικούς, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα δεν τους εξέδωσε».

Θα οριστεί δικάσιμος τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς, που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπίας» και της «εισόδου σε στρατιωτική – απαγορευμένη περιοχή».

Τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων κατασχέθηκαν και ερευνώνται από τις τουρκικές αρχές.


Τι λένε οι συγγενείς
Συγκλονισμένοι δήλωσαν σε άλλο ιστότοπο οι συγγενείς των δυο στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα.

«Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας» δήλωσε ένας εκ των οικείων τους, προσθέτοντας: «πιστεύουμε στο Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites».

«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με το παιδί μας και θέλουμε να μάθουμε αν είναι καλά στην υγεία τους και τα δυο παιδιά. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ας είναι καλά στην υγεία τους τα παιδιά και τα διεθνή θέματα θα λυθούν» τόνισε ένας άλλος.

"Τυπικό περιστατικό"
Για «τυπικό περιστατικό» έκανε λόγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

«Όσον αφορά τα σενάρια περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους που είναι στην Ελλάδα, ή η σύνδεση του θέματος με οτιδήποτε άλλο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» είχε δηλώσει.

Την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο οποίος τον ενημέρωσε ότι:

  • Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στην διαδικασία του αυτοφώρου.
  • Η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης.
  • Το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη.
«Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο» κατέληξε ο Α. Λοβέρδος.

Για διπλωματικό καψώνι μιλούν στην Ελλάδα 

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις διπλωματικού καψωνιού από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και πρόκειται για ένα αμιγώς στρατιωτικό επεισόδιο -τοπικού μάλιστα χαρακτήρα- το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συμβάν ξέφυγε από το σύνηθες επίπεδο διαχείρισης (τοπική ταξιαρχία) και χρειάστηκε ο Ελληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης να καλέσει τον Τούρκο στρατηγό Ακάρ μόνο και μόνο για λίγα μέτρα εισόδου των δύο στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος αποδεικνύει ότι η Αγκυρα επέλεξε να κάνει καψώνι στην Αθήνα, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

Με πληροφορίες skai.gr

Καρέ-καρέ η μεταγωγή των Ελληνων στρατιωτών στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης



Τις πρώτες φωτογραφίες από τη μεταφορά των Ελληνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο δημοσιεύει η ιστοσελίδα Birlik.

Στις εικόνες φαίνονται οι δυο Ελληνες να καλύπτουν το πρόσωπό τους και να συνοδεύονται από Τούρκους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσιν στο κινητό τηλέφωνο των δυο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.