13 Μαρτίου 2018

Ερωτήματα για την απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος -Πολιτικός ελιγμός ή φοβήθηκε ο Τσίπρας;

Το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ήταν η πιθανότητα που «τρόμαξε» τον Αλέξη Τσίπρα και αποφάσισε την επ΄ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος.



Οι εικόνες με τον Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας έκαναν το γύρο του κόσμου, και έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση για δύο λόγους.

Πρώτον επειδή γνώριζε -σχεδόν αμέσως- ότι θα καλείτο να απολογηθεί για τις «προνομιακές σχέσεις» που την κατηγορούν ότι έχει με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, και δεύτερον επειδή μέχρι να τελειώσει πρωτάθλημα δημιουργείται όλο και μεγαλύτερος φόβος να θρηνήσουμε νεκρό στα γήπεδα αφού η βία κλιμακώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα.

Στην σύσκεψη που έγινε το πρωί, στο μικροσκόπιο μπήκαν όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και των επιλογών που οδηγούν σε απώλεια της ευρωπαϊκής πορείας των ελληνικών ομάδων, με μόνο ζητούμενο την αδιατάρακτη πορεία της εθνικής ομάδας.

Η εικόνα της κυβέρνησης που χάνει (μετά τη μάχη των ΜΜΕ) τη μάχη του ποδοσφαίρου, ήταν κάτι που ο πρωθυπουργός θέλει πάση θυσία να αποφύγει, ενώ γνωρίζει ότι σε περίπτωση απώλειας ανθρώπινης ζωής το κόστος θα είναι (πολιτικά) ασήκωτο.

Επιπλέον θέλοντας να αποτινάξει από πάνω του τα περί στήριξης στον Ιβάν Σαββίδη, έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί διακοπή επ' αόριστον του πρωταθλήματος και σε συνεργασία με τις διεθνείς ομοσπονδίες να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Ακολούθησε η επιστολή Βασιλειάδη στην FIFA, και μετά ήρθε το τελεσίγραφο της διεθνούς ομοσπονδίας.

Αυτή, είναι η τρίτη διακοπή πρωταθλήματος (λόγω επεισοδίων) επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για μια προσπάθεια να σπάσει ο κλοιός της ποδοσφαιρικής βίας ή απλά για έναν πολιτικό ελιγμό, με στόχο να διαφυλαχτεί (δια των σκληρών δηλώσεων) και να μην πληγεί το προφίλ του πρωθυπουργού από τις πρωτοφανείς εικόνες με τον ένοπλο Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida.gr