13 Μαρτίου 2018

Το πρόγραμμα του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -Πού θα πάει, με ποιους θα συναντηθεί

Ως μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμά την παρούσα συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Η νευρικότητα και η απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργούν τις συνθήκες να αναδειχθεί η χώρα μας στον πιο αξιόπιστο και σοβαρό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, εκτιμά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και κλειδί σε αυτό αποτελεί ο χώρος της ενέργειας.

Αυτή αναμένεται να είναι και η ατζέντα στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τομ Σάνον, αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις και τον Τζόναθαν Κόεν, ο οποίος εκτελεί χρέη βοηθού υφυπουργού, έχοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

«Στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε σε συνέντευξη του σε ομογενειακό ραδιόφωνο της Βοστώνης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αυτή τη θέση αναμένεται να διατυπώσει και στις συναντήσεις.

 Ταυτόχρονα τονίζει σε όλους τους τόνους ότι οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας αποτελούν σημαντικό παράγοντα για να ανταπεξέλθουμε στην τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας πως, «Δεν είμαστε μια χώρα μόνη. Είμαστε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ, με σταθερούς ιστορικούς δεσμούς με χώρες που μπορούν να μας υποστηρίξουν όταν αισθανόμαστε ότι βάλλονται τα εθνικά μας δίκαια».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Global Leaders Forum του κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η συζήτηση που θα ακολουθήσει. Εκεί δεν αποκλείεται να ερωτηθεί και για την ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αμερική. Είναι πρόσφατη η τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα για την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη, την διείσδυση του οποίου στη Βόρεια Ελλάδα δεν βλέπουν με καλό μάτι στην Ουάσινγκτον.