06 Μαρτίου 2018

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΙ ΥΤΟΣ Ο ΜΥΘΟΣ! Γιατί δεν εμφανίστηκαν πολλοί μνηστήρες για τα ελληνικά πετρέλαια

Δύο μόνο προσφορές εμφανίστηκαν στους διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και η κοινοπραξία Repsol-ΕΛΠΕ για το Ιόνιο πέλαγος.

Το ενδιαφέρον ήταν σημαντικά μικρότερο από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ότι το παρόν θα δώσουν όχι μόνο μεγάλα αλλά και πολλά ονόματα της διεθνούς πετρελαϊκής σκηνής, μεταξύ των οποίων η ΕΝΙ (Ιταλία), η Noble Energy (ΗΠΑ) και η Delek (Ισραήλ).

Η επόμενη ημέρα για τους υδρογονάνθρακες έρχεται με ερωτηματικά, καθώς η έλλειψη ανταγωνισμού καθορίζει κατά κάποιο τρόπο το τίμημα, και φέρνει χαμηλότερα οφέλη στο Δημόσιο. Παράλληλα, δημιουργεί αμφιβολίες για την ελκυστικότητα των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Όσον αφορά τους λόγους «εξαφάνισης» της Energean Oil & Gas -η οποία είχε κινήσει τη διαδικασία για το άλλο τεμάχιο, στο Ιόνιο- σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γιατί βασική της προτεραιότητα είναι πλέον το Ισραήλ, όπου έχει αναλάβει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν και επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη μια χρηματιστηριακή διαδικασία στο Λονδίνο και θα λειτουργούσε ανασταλτικά για την εταιρεία να εισέλθει σε μια υπόθεση, η οποία δεν θα της προσέδιδε αξία, παρά μόνο μεγάλα κόστη και ρίσκο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον 3ο γύρο παραχωρήσεων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

liberal.gr