01 Μαρτίου 2018

Δεν τα βγάζει πέρα με εφτά χιλιάρικα τον μήνα

Του Σάκη Μουμτζή

Μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, έχοντας άγνοια κινδύνου, πως με εισόδημα 7.000 το μήνα, μετά δυσκολίας ζει.

Είχε προηγηθεί το χιλιάρικο της ξεφτίλας, που προκάλεσε τις παραιτήσεις δύο υπουργών.

Όλη αυτή η ιστορία έκανε τόση ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, όση όλα τα προηγούμενα σκανδαλάκια του, που πέρασαν σχετικά ανώδυνα γι΄αυτόν και τα στελέχη του.

Γιατί;

Γιατί ακούμπησαν τον σκληρό πυρήνα της κοινωνικής του βάσης. Τους αναξιοπαθούντες. Αυτούς που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, για την οποία θεώρησαν πως έφταιγαν τα μνημόνια των «προηγούμενων».

Ο Α.Τσίπρας, κατά την άποψη αυτών των ανθρώπων, ήταν ένας νέος πολιτικός που πάλευε.

Τώρα παρατηρούν πως την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπέγραφε το τρίτο, το αριστερό μνημόνιο, συγχρόνως χάριζε ένα χιλιάρικο στους βουλευτές της.

Μεγάλη σημασία έχει το χιλιάρικο.

Είναι το ποσό με το οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν κάθε μήνα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Είναι το ποσό που φαντάζει σαν όνειρο για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Κι όμως, όλοι αυτοί που αποτέλεσαν τον κοινωνικό κορμό πάνω στον οποίον έκτισε ο ΣΥΡΙΖΑ τρείς νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις και το 61.3% του δημοψηφίσματος, διαπιστώνουν πως «τελικά και αυτοί είναι σαν τους άλλους».

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και απογοήτευση. Υπάρχει και ματαίωση προσδοκιών.

Το γεγονός πως αυτό το «καταραμένο», για τον ΣΥΡΙΖΑ, χιλιάρικο «έπαιξε» για δύο ημέρες σε όλα τα πρωινάδικα της τηλεόρασης, παρουσιασμένο με τον λόγο που επικρατεί σε αυτά, αποδόμησε πλήρως την σχέση του κόμματος με όλους αυτούς που τα παρακολουθούν.

Είναι δε, λάθος να υποστηρίζουμε πως με όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, απλώς, το ηθικό πλεονέκτημα που διατυμπάνιζε πως διέθετε.

Γιατί η απώλεια πλεονεκτήματος σημαίνει πως εκκινεί από την ίδια αφετηρία, πλέον, με τους «προηγούμενους». Δεν είναι όμως έτσι.
Η διάψευση των προσδοκιών, δημιουργεί το συναίσθημα της απόρριψης, της φυγής. Αυτοί οι άνθρωποι χάνονται οριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, ήρθε ακόμα ένα χτύπημα. Η δήλωση της βουλευτού του κόμματος πως με 7.000 τον μήνα ζορίζεται.

Ο κόσμος αρχίζει και αγριεύεται. Το μηνιάτικο της κυρίας είναι ετήσιο εισόδημα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Για όλους αυτούς που με έξι κατοστάρικα τον μήνα, πρέπει να επιβιώσουν.

Ο θυμός τους είναι μεγάλος. Γιατί τους έχουν προκαλέσει. Ποιοι;

Όχι οι «προηγούμενοι», οι «ανάλγητοι,» οι «Τσολάκογλου». Αλλά αυτοί που τους αποκαλούσαν έτσι και που είχαν εξαπατήσει όλην αυτήν την μεγάλη κοινωνική κατηγορία των αναξιοπαθούντων.

Των κατεστραμμένων.

Αυτό το χιλιάρικο, το χιλιάρικο της ντροπής, θα στοιχίσει πολύ ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ. Επικάλυψε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, την Novartis, τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του πρωθυπουργού.

Ο αναγνώστης γνωρίζει πως τον μέσο πολίτη τα εκατοντάδες εκατομμύρια ή τα δισεκατομμύρια που ακούει πως διασπαθίσθηκαν, δεν τον αγγίζουν άμεσα.

Η καθημερινότητα του δεν κινείται σε αυτά τα επίπεδα. Το χιλιάρικο όμως τον πονά. Τον εξοργίζει. Γιατί είναι κάτι για το οποίο παλεύει από το πρωί ως το βράδυ και βλέπει πως το εισπράττουν, άκοπα, χορτάτοι Συριζαίοι.

Ίσως τα εφτά χιλιάρικα της βουλευτού να είναι σαν το «κωλόσπιτο», όπως αποκάλεσε την «ροζ βίλα του Αντρέα», ο μακαρίτης ο Γιαννόπουλος.

Πρόκληση.

Μόνον που οι εποχές έχουν αλλάξει και ο Αλέξης δεν είναι Αντρέας.

http://www.liberal.gr/arthro/192725/apopsi/s-moumtzis/den-ta-bgazei-pera-me-efta-chiliarika-ton-mina.html