14 Μαρτίου 2018

Βορίδης: Εσφαλμένη η στόχευση όλης της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων τριών ετών

Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Βλέπω μια προσπάθεια διεθνοποιήσεως του θέματος από πλευράς Ελλάδας, αυτό δείχνει πόσο εσφαλμένη είναι η στόχευση μας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Πρώτον, ουδείς είναι διατεθειμένος να εμπλακεί. Και το γεγονός ότι γίνεται αυτή η απόπειρα διεθνοποιήσεως και αποτυγχάνει μας αφήνει ακόμα περισσότερο εκτεθειμένους. Καλύτερα να μην είχε γίνει τίποτα αν δεν είχε εξασφαλιστεί η επιτυχία εκ των προτέρων. Δεύτερον, σε κάθε περίπτωση, όλοι οι διεθνείς αυτοί οι οργανισμοί και παράγοντες δεν έχουν να εισφέρουν κάτι, δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Εσφαλμένη η στόχευση όλης της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων τριών ετών, που είναι η πολιτική του κατευνασμού, η πολιτική της δήθεν υπεύθυνης και σοβαρής δυνάμεως, η οποία μας έχει αποδυναμώσει και στην πραγματικότητα πόσο λάθος ήταν το ταξίδι του Ερντογάν αλλά και ευρύτερα η στάση μας σε μια σειρά ζητήματα αμυντικά και όχι μόνο" ανέφερε ο κ. Βορίδης.

"Έπρεπε να κοιτάμε ως κόρη οφθαλμού την αμυντική ισορροπία. Δυστυχώς, αυτή η γειτονιά δεν είναι Ελβετία. Αν είσαι στα Βαλκάνια χρειάζεσαι υψηλές αμυντικές δαπάνες. Δεν μπορείς να επιτρέψεις την ανατροπή της αμυντικής ισορροπίας. Δεύτερον, έπρεπε να είναι ενισχυμένες οι πολιτικές αμυντικής αποτροπής, τρίτον έπρεπε να υπάρχουν σαφώς διατυπωμένοι κανόνες εμπλοκής που να τους ξέρουν όλοι" συμπλήρωσε.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά βάση οικονομική, δεν έχουμε κοινή αμυντική πολιτική. Η ΕΕ θα κάνει δηλώσεις φιλίας, ως εκεί μάξιμουμ. Άρα δεν μπορεί να περιμένει κάτι που δεν έχει στους σκοπούς της να κάνει. Και από το ΝΑΤΟ δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι, είναι αμυντική συμμαχία έναντι τρίτων, όχι μεταξύ των μελών του" τόνισε.