06 Μαρτίου 2018

Παναμάς: Πώς Κύπριος επιχειρηματίας πήρε ένα από τα ξενοδοχεία του Τραμπ

Η κακή διαχείριση του Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε το δρόμο στον κύπριο επιχειρηματία, ο οποίος απολαμβάνει τη δόξα από τους κόπους και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο - Όλη η ιστορία με το θρυλικό ξενοδοχείο - «New York Times», «Washington Post» δίνουν πολιτική διάσταση στην υπόθεση αφού δεν αποκλείεται διπλωματική παρέμβαση των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Παναμά

Ο κύπριος επιχειρηματίας Ορέστης Φιντικλής βλέπει τις τελευταίες ημέρες το όνομά του να γράφεται με χρυσά γράμματα, καθώς κέρδισε δικαστική διαμάχη με τον Όμιλο Τραμπ για την κυριότητα στο ξενοδοχείο «Trump Ocean Club» στον Παναμά!

Ο νεαρός άντρας όχι μόνο κατάφερε να πάρει τη διαχείριση του ξενοδοχείου αλλά και να «σβήσει» το όνομα του αμερικανού «Μίδα» από την μαρκίζα.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο όταν ο Ορέστης Φιντικλής συμφώνησε με την εταιρεία που κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών του «Ocean Club» για εξαγορά της συμμετοχής της έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων.



Ο Όμιλος Τραμπ δεν αντιτάχθηκε στη συμφωνία με την προϋπόθεση ότι δεν θα άλλαζε κάτι ως προς τη δική της συμμετοχή στη διαχείριση των ξενοδοχείων. Αυτό άλλαξε τον Οκτώβριο όταν σε συνάντηση των μετόχων ψηφίστηκε η αλλαγή της διαχείρισης. Η αιτιολογία ήταν ότι η κακή διαχείριση εκ μέρους του ομίλου Τραμπ οδήγησε σε μείωση των εσόδων του ξενοδοχείου και σε περιορισμένες κρατήσεις. Μάλιστα ο κ. Φιντικλής ζητεί μέσω δικαστηρίων αποζημιώσεις ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων από την πλευρά Τραμπ.

Από τότε ξεκίνησε νομική διαμάχη σε Παναμά, Νέα Υόρκη και Ντέλαγουερ καθώς επίσης και διαδικασία διεθνούς διαιτησίας η οποία ολοκληρώθηκε μόλις χθες, με τους δικαστικούς επιδότες να κοινοποιούν την απόφαση του δικαστηρίου στους εκπροσώπους του Ομίλου Τραμπ και να τους απομακρύνουν από το ξενοδοχείο.



Ο κερδισμένος επιχειρηματίας, ακούγοντας τα ευχάριστα νέα, κάθισε στο πιάνο και τραγούδησε το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοίζου, με όλα τα φλας από τον διεθνή Τύπο να στρέφονται πάνω του.

Εκπρόσωποι του ομίλου Τραμπ, αρκέστηκαν να σχολιάσουν ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και ότι θα συνεχιστεί η δικαστική διαμάχη καθώς επίσης και η διαδικασία στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο. Από την άλλη στα ρεπορτάζ τους τόσο οι «New York Times» όσο και η «Washington Post» δίνουν πολιτική διάσταση στην υπόθεση αφού δεν αποκλείεται διπλωματική παρέμβαση των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Παναμά.



Ο Ορέστης Φιντικλής το 2003 είχε αποφοιτήσει πρώτος από την νομική σχολή της Οξφόρδης με πρωτοφανή επίδοση.

Όπως αναφέρεται, λοιπόν, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post το ξενοδοχείο άνοιξε στον Παναμά το 2011, με την εταιρία του προέδρου των ΗΠΑ να κατέχει την πλειοψηφία για την διαχείριση του μέχρι το 2031. Στη συνέχεια ο Ορέστης Φιντικλής αγόρασε τα 202 από τα 369 δωμάτια τον περασμένο χρόνο και ανέλαβε τον έλεγχο του συνεταιρισμού ιδιοκτητών συγκροτήματος του ξενοδοχείου και γρήγορα κινήθηκε για να βγάλει έξω τον Οργανισμό Τράμπ.

«Όλοι χάνουμε χρήματα και η κατάσταση χειροτερεύει. Ο μόνος ανάξιος νικητής εδώ είναι η εταιρία Τραμπ που συνεχίζει να κόβει από τα έξοδα διαχείρισης ενώ το ξενοδοχείο μας οδηγείται στον πάτο», είχε σημειώσει ο Φιντικλής σε επιστολή προς τους μετόχους του ξενοδοχείου τους προηγούμενους μήνες. Προσθέτοντας παράλληλα ότι, σε 58 μονάδες, οι ιδιοκτήτες είχαν χάσει τόσα χρήματα που δεν ήθελαν να πληρώσουν φορολογικά τέλη.

Ωστόσο η εταιρία Τραμπ αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο, υποστηρίζοντας ότι ο Φιντικλής δεν είχε νομικούς λόγους για να διακόψει την σύμβασή του.