12 Μαρτίου 2018

Βαρύτερη ποινή ζητά η Παπασπύρου για εφοριακό

Την επιβολή μεγαλύτερης πειθαρχικής ποινής σε εφοριακό που χορηγουσε σε φορολογούμενους αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ενώ χρωστούσαν ζητάει με αίτηση της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.


Στον εν λόγω εφοριακό επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των έξι μηνών για χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή για Δημόσιο υπάλληλο διαγωγή εντός υπηρεσίας, για παραβίαση υπηρεσιακού καθήκοντος και για πρόκληση βλάβης στα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι αρχικά από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του είχε επιβληθεί ποινή της στέρηση αποδοχών 10 μηνών, ωστόσο,η κυρία Παπασπύρου υπέβαλε ένσταση επικαλούμενη ότι η εν λόγω πειθαρχική ποινή είναι αναιτιολόγητα επιεικής.

Πράγματι, από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο η πειθαρχική ποινή μεταβλήθηκε σε προσωρινή παύση 6 μηνών.

Ο εν λόγω υπάλληλος μέσα στην διετία 2011-2012 προέβη στην έκδοση τουλάχιστον 122 αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας σε φορολογούμενους, ακόμη και από άλλες Δ.Ο.Υ. εκτός από αυτήν που υπηρετούσε, χωρίς να πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις (είχαν οφειλές). Για τις ενέργειες του αυτές ο εφοριακός υπάλληλος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση.

Πλέον, η κυρία Παπασπύρου ζητάει, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, να του επιβληθεί μεγαλύτερη πειθαρχική ποινή καθώς όπως τονίζει η προσωρινή παύση των 6 μηνών είναι δυσανάλογα επιεικής σε σχέση με τις πράξεις του. Κι αυτό διότι κατ΄ επανάληψη από τις ενέργειες του, υπήρξε οικονομική βλάβη στο κράτος λόγω της αποστέρησης εσόδων που δικαιούταν να λάβει. Εξάλλου, η επιεικής ποινή επιβλήθηκε χωρίς να συντρέχει κανένα ελαφρυντικό στοιχείο στο πρόσωπο του εφοριακού.Συγκεκριμένα, η κυρία Παπασπύρου ζητάει από τους συμβούλους Επικρατείας να επιβληθεί σε βάρος του εφοριακού η πειθαρχική ποινή «της οριστικής παύσης ή οιαδήποτε ποινή κρίνει το ίδιο ως προσήκουσα».
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/variteri-pini-zita-papaspirou-gia-eforiako