01 Μαρτίου 2018

Συναγερμός στη Γερμανία: Η κυβερνοεπίθεση εξακολουθεί να βρίσκεται «σε εξέλιξη»

Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών στην Μπούντεσταγκ - Η επίθεση είναι πρωτοφανής και γίνεται με «προηγμένα μέσα»  ανακοίνωσε η Γερμανική κυβέρνηση - Μια ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών, γνωστή ως Snake, πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση


Οι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν μια πρωτοφανή, κυβερνοεπίθεση ενάντια σε διακομιστές (σέρβερ) της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται «σε εξέλιξη» και οι δράστες της οποίας θα πρέπει να αναζητηθούν στη Ρωσία.

Αυτή είναι μια «κυβερνοεπίθεση, προηγμένη από τεχνικής άποψης και σχεδιασμένη για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Αυτό το «σοβαρό γεγονός επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε: διάφορα μέρη απειλούν, με διαφορετικά κίνητρα, την κυβερνοασφάλεια μας», τόνισε.

«Αυτή είναι μια πραγματική κυβερνοεπίθεση με στόχο ένα κομμάτι της κυβέρνησης. Είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Άρμιν Σούστερ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, έπειτα μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών στην Μπούντεσταγκ.
Βουλευτές και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για να μην θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των αρχών να εντοπίσουν τους δράστες, όπως τόνισαν.

«Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πλήρως την έκταση της ζημιάς, θα ήταν πρόωρο», σημείωσε ο Σούστερ, προσθέτοντας ότι η «παραβίαση της ασφάλειας είναι από μόνη της σημαντικά σοβαρή»

Ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών, Όλε Σρέντερ δήλωσε ότι η κυβερνοεπίθεση έχει «τεθεί υπό έλεγχο». «Κατορθώσαμε (…) να περιορίσουμε και να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την επίθεση», τόνισε στον όμιλο εφημερίδων RND.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, μια ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών, γνωστή ως Snake, πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση σε διακομιστές (servers) της κυβέρνησης.

Χθες το γερμανικό πρακτορείο είχε επικαλεστεί πηγές ασφαλείας που τόνισαν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών APT28 γνωστή και ως Fancy Bear, που χάκαρε τα συστήματα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας και υπηρεσιών της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και απέσπασε δεδομένα.

Γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακάλυψαν τις κυβερνοεπιθέσεις τον Δεκέμβριο και προσπαθούσαν να καθορίσουν πόσο μακριά θα μπορούσε η οργάνωση να διεισδύσει στα κυβερνητικά δίκτυα. Η κυβερνοεπίθεση διήρκησε πιθανώς παραπάνω από ένα χρόνο.