13 Μαρτίου 2018

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ! ΠΟΕΔΗΝ: Ληγμένα υλικά στο Σισμανόγλειο - Να παρέμβει εισαγγελέας

Στα επικίνδυνα υλικά που εντοπίστηκαν ήταν ξυλοκαϊνη, ηπαρίνη (ενδοφλέβιο φάρμακο για να μην γίνονται θρόμβοι στο αίμα), fenistil, σταγόνες για τα μάτια και άλλα αναλώσιμα

Με ληγμένο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό προσφέρθηκαν υπηρεσίες υγείας και νοσηλείας στους ασθενείς του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, από τους εργαζόμενους, σε ημέρα γενικής εφημερίας του (στις 17 Φεβρουαρίου 2018).


Όπως κατήγγειλε το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα οποία κατά τις εφημερίες εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά (ΩΡΛ, οφθαλμολογικά, ουρολογικά) και γίνονται επείγουσες μικροχειρουργικές επεμβάσεις, περιποίηση τραυμάτων κ.λπ., χρησιμοποιήθηκε ληγμένο υγειονομικό υλικό όπως ράμματα, νυστέρια, χειρουργικά εργαλεία, χειρουργικά γάντια, καθετήρες, συσκευές ορών, μπουκαλάκια αιμοληψίας κ.α. καθώς και φαρμακευτικό υλικό (ηπαρίνες, οροί, κολλύρια κ.α.) που έφεραν ημερομηνία λήξεως έως και 8 χρόνια πριν.




Συμφωνα με τους εργαζόμενους, όταν επισημάνθηκε η χρήση του ληγμένου υλικού, η διοίκηση ζήτησε να καταγράφουν τα υλικά αυτά και να απομακρυνθούν, ενώ διατάχθηκε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Ωστόσο, σχεδόν ένα μήνα αργότερα το θέμα ανακινήθηκε και πάλι από τη διοίκηση, αλλά όχι με τον τρόπο που θα περίμενε κάποιος, δηλαδή οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για τους κινδύνους από τη χρήση προβληματικού και ληγμένου υλικού και να κληθούν να καταγράψουν και να απομακρύνουν το επικίνδυνο υλικό σε όλα τα τμήματα, αλλά για να τους ζητηθεί να πράξουν κατά την κρίση τους!



"Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου την Δευτέρα 12/3/2018 και ενώ είχε διαταχθεί ΕΔΕ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για την χρησιμοποίηση των ληγμένων υλικών, κάλεσε το Νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου στο Αμφιθέατρο για ενημέρωση.Το πρώτο θέμα συζήτησης αφορούσε τα ληγμένα υλικά. Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι Νοσηλευτές άκουγαν τον Διοικητή παρουσία της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να τους παροτρύνει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ληγμένα υλικά κατά την κρίση τους!" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

"Είναι τόσα πολλά τα χρήματα που διαθέτει το Σισμανόγλειο που αναγκάζουν τους Νοσηλευτές να χρησιμοποιούν ληγμένο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό που θέτουν τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο. Το ληγμένο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό που βρέθηκε, χρησιμοποιήθηκε σε ασθενείς και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί με βάση όσα είπε ο Διοικητής στη συγκέντρωση" τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.




ΠΟΕΔΗΝ: Ποια είναι τα επικίνδυνα υλικά

Ανάμεσα στα υλικά που εντοπίστηκαν απο τους εργαζόμενους, είναι τα εξής: ξυλοκαϊνη (φάρμακο για τοπική αναισθησία), ηπαρίνη (ενδοφλέβιο φάρμακο για να μην γίνονται θρόμβοι στο αίμα), fenistil (ενδοφλέβιο φάρμακο για αλλεργίες), σταγόνες για τα μάτια.

Αναφέρουν επίσης ότι ειναι ληγμένα από το 2012 ακόμη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τραχειοτομή σε έκτακτα περιστατικά που έχουν απόφραξη από ξένο σώμα (Quick trach).



Επίσης, ληγμένες είναι οι συσκευές χορήγησης ενδοφλέβιων φαρμάκων, οροί που χορηγούνται ενδοφλέβια στον οργανισμό, χειρουργικά ράμματα, χειρουργικά γάντια, μπουκάλια αιμοληψίας με ληγμένη ηπαρίνη που χρησιμοποιούνται ακόμη και για διασταύρωση από την αιμοδοσία, σύριγγες, βελόνες για ενδοφλέβια χρήση.

Ληγμένα επίσης όλα σχεδόν τα Μητροσκόπια από το έτος 2011. Στο ίδιο ιατρείο ληγμένες οι πλάκες που μπαίνει το τεστ ΠΑΠ (περιέχουν ειδικό χημικό για να σταθεροποιείται το υλικό), καθετήρες αναρρόφησης (μπαίνουν στους πνεύμονες)καθετήρες κύστης (ουροκαθετήρες).

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί την παρέμβαση του Εισαγγελέα και των Επιθεωρητών Υγείας.