06 Μαρτίου 2018

"Όχι" του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση Κούρδου στην Τουρκία-Hurriyet: «Η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει τον τρομοκράτη που ήθελε η Αγκυρα!»

Όχι στην έκδοση του Naci Ozpolat, του δεύτερου Τούρκου Κουρδικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί για τρομοκρατία με άλλους 8 λίγο πριν από την άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβρη, είπε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το Δικαστήριο , κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ράνιας Σταθέα έκρινε ότι τα δύο εντάλματα έκδοσης που έχουν σταλεί από τις Τουρκικές Άρχες είναι ασαφή και δεν διευκρινίζονται οι αποδιδόμενες πράξεις ούτε από τα συμπληρωματικά στοιχεία που απέστειλε η γείτονα. Επιπλέον ότι κινδυνεύει να δικαστεί εκεί για διαφορετικά αδικήματα από αυτά που εκζητείται.

Η έκδοση του 48χρονου ζητείτο για ένταξη στην ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση «Ριζοσπαστικό Λαϊκό Μέτωπο» και για απόπειρα δολοφονίας κατά του Γενικού Εισαγγελέα τον Μάρτιο του 2015.

Οπως είπε ενωπιον του δικαστηρίου ο εκζητουμενος « Η Τουρκία με ζητά γιατί ήμουν επαναστάτης και αγωνίστηκα ενάντια στο σύστημα. Η πραξη της αποπειρας που μου αποδίδεται έγινε όταν ήμουν κρατούμενος σε φυλακή στη Γερμανία.»

Ο Ozpolat οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή καθώς κρατείται για αδικήματα που φέρεται να τέλεσα στην Ελλάδα (κατοχή εκρηκτικών κλπ) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ή Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για μια γυναίκα επίσης εκ των 9 που είχαν συλληφθεί στη χώρα μας πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Hurriyet: «Η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει τον τρομοκράτη που ήθελε η Αγκυρα!»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Naci Ozpolat, Τούρκος κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη μαζί με άλλους 8 λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με τον τίλο «Η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει τον τρομοκράτη που ήθελε η Άγκυρα!» σχολιάζει την είδηση η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αναφέροντας το ιστορικό της υπόθεσης. Ότι, δηλαδή, ο Ozpolat είχε συλληφθεί λίγο πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, «μαζί με άλλα 7 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το δημοσίευμα γράφει ότι «τότε είχαν βρεθεί σε τρία διαφορετικά σπίτια στην Αθήνα νιτρικό αμμώνιο, καλώδια και επιτραπέζια ρολόγια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών, καθώς και πλαστά δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άδειες οδήγησης».