07 Μαρτίου 2018

ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ! Le Monde: Ο Καμμένος ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για τους 2 στρατιωτικούς, πήρε απλές ευχές

Οι εντάσεις που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κορυφώθηκαν, την 1η Μαρτίου, με την σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτών, αναφέρει η Le Monde, σε σημερινό της δημοσίευμα.


Οι δύο στρατιώτες πέρασαν την συνορογραμμή, άθελά τους, ενώ περιπολούσαν, με κακοκαιρία, κατά μήκος του ποταμού Εβρου, που χωρίζει τις δύο χώρες, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ:

«Οι δύο στρατιώτες κατηγορούνται για «απόπειρα κατασκοπίας» και κρατούνται από δικαστήριο της Edirne (Αδριανούπολη), το οποίο αρνήθηκε, στις 5 Μαρτίου να τους αφήσει ελεύθερους, όπως ζητούσε ο δικηγόρος τους.

Και αντί να λυθεί με ένα απλό τηλεφώνημα μεταξύ των δύο αρχηγών στρατού, το ατύχημα επιβάρυνε τις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων».

Στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκαν την Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας, η αμηχανία ήταν έκδηλη. Ο Ελληνας υπουργός Πάνος Καμμένος έδωσε λεπτομέρειες για το ζήτημα, ενώπιον των ομολόγων του, ελπίζοντας σε στήριξη εκ μέρους τους. Ωστόσο, το μόνο που πέτυχε ήταν ένα ψυχρό ενδιαφέρον και μια ευχή, την οποία εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν και η Φεντερίκα Μογκερίνι, να επιλυθεί το θέμα με τρόπο «ταχύ και θετικό». Η κυρία Μογκερίνι έκανε μάλιστα λόγο, με προσεκτικούς όρους, για την ανάγκη ύπαρξης «καλών σχέσεων μεταξύ γειτόνων, συμμάχων στο ΝΑΤΟ».

Για τις Βρυξέλλες πρόκειται για «ένα ατύχημα στα σύνορα» και δεν υπάρχει λόγος να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή. Επίσης, δεν τίθεται θέμα, όπως υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της Κομισιόν, να ματαιωθεί ή να αναβληθεί η συνάντηση που θα γίνει στις 26 Μαρτίου, στην Βουλγαρία, μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Ταγίπ Ερντογάν.

«Εργαζόμαστε δραστήρια για την προετοιμασία αυτής της συνάντησης», ανέφερε την Δευτέρα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν».