03 Μαρτίου 2018

Δόθηκαν οι πρώτες επικουρικές-«πείνας» «Κατρούγκαλου»: Tα ποσά και οι δικαιούχοι

Πληρώθηκαν χτες από το ΕΤΕΑΕΠ οι πρώτες επικουρικές συντάξεις- περίπου 1.500- που υπολογίστηκαν με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου.


Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» όλες οι συντάξεις είχαν υποστεί μείωση από 22% έως και 38%. Η αναμονή στο υπερ- επικουρικό ταμείο ξεπερνά τα δύο χρόνια, καθώς μέχρι πρότινος καμία αίτηση που υποβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2015 και εφεξής δεν είχε εκδοθεί,

Η πρώτη πληρωμή αφορά κυρίως δημοσίους υπαλλήλους του πρώην ΤΕΑΔΥ, και μάλιστα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ταμείου, «τις εύκολες υποθέσεις».

Να σημειωθεί ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ορίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα πρέπει το ΕΤΕΑΕΠ να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων από αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 έως 31.12.2016, κάτι που θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί καθώς θα πρέπει στο εναπομείναν διάστημα να πληρωθούν τουλάχιστον 6.000 νέες συντάξεις ανά μήνα.

Στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου οι εκκρεμότητες για επικουρικές συντάξεις στο ΕΤΕΑΕΠ έφταναν τις 110.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 96.500 αφορούν αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά, ήτοι συντάξεις που πρέπει να υπολογιστούν με το νέο σύστημα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σημαντικές μειώσεις που θα οδηγήσουν σε συντάξεις των 120 ή ακόμη και των 80-70 ευρώ θα δουν όσοι έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν με 15 έως και 20 έτη ασφάλισης και χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

Έτσι, για παράδειγμα χαμηλόμισθος ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ που είχε 15 έτη ασφάλισης εκτιμάται ότι θα λάβει επικουρική της τάξης των 70 ευρώ. Στον αντίποδα, φαίνεται πως διασώζονται όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι ή οι πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, καθώς αυτοί κατέβαλλαν εισφορές άνω του 6% και δικαιούνται προσαύξηση.

Βάση των υπολογισμών, η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.