26 Μαΐου 2018

Folli: Μόλις 90 εκατ. το Ταμείο (ενώ ο ισολογισμός μιλάει για 446), εκ των οποίων τα 50 εκατ. στα ATTICA;

Του Δημήτρη Παφίλα

Η υπόθεση παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της Folli – Follie στην οποία φέρονται ότι προχώρησαν οι βασικοί μέτοχοι βαραίνει πλέον σαν σκιά πάνω από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ύστερα από την αποκάλυψη του αμερικανικό fund Quintelessential Capital Management που αμφισβήτησε το δίκτυο καταστημάτων, τα αποθέματα κτλ είναι ίσως πλέον παρωνυχίδα καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού επέτρεψε επί 21 ημέρες μια άνιση μεταχείριση μετόχων αποφάσισε καθυστερημένα την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Και αυτό την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες και ενδείξεις ότι το ταμείο των 446 εκατ. ευρώ δεν φθάνει ούτε τα 100 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα από τα 100 εκατ,. ευρώ, τα 50 εκατ. βρίσκονται τοποθετημένα στα καταστήματα Attica (σ.σ Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η εταιρεία διαθέτει assets όπως to 5% των μετοχών της Dufry, το κατάστημα attica, έτσι ο δανεισμός των 111 εκατ., ευρώ είναι εξασφαλισμένος)!

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι όταν στο ταμείο υπάρχουν μόλις το 1/4 των χρημάτων που δηλώθηκαν στον ισολογισμό ότι συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την καθυστερημένη αναστολή της διαπραγμάτευσης αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της, διότι όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, η εταιρεία δήλωσε αδυναμία παροχής των οικονομικών στοιχείων. Εάν όμως είχε ζητηθεί η παροχή πληροφοριών από τις πρώτες ώρες όπως ζητούσαν όλοι οι παράγοντες του χρηματιστηρίου, δεν θα διασύρονταν με τέτοιο τρόπο έτσι ο χρηματιστηριακός θεσμός και η επιχειρηματικότητα.

Οι εποπτικές αρχές ολιγώρησαν και άφησαν τους επενδυτές στο σκοτάδι με αποτέλεσμα σε 15 συνεδριάσεις να χαθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Τώρα η εταιρεία έχει περάσει πλέον στις εποπτικές αρχές που σκέπτονται παραπομπή στις δικαστικές. Είναι πλέον αργά καθώς τώρα έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου και η κρίση αξιοπιστίας θα βαρύνει στο ελληνικό χρηματιστήριο για καιρό μέχρι να βρεθούν δικλείδες ασφαλείας.

http://www.newmoney.gr/business-stories/358228-folli-molis-90-ekat-to-tameio,-ek-ton-opoion-ta-50-ekat-sta-attica