10 Αυγούστου 2018

Χρήστος Ζερεφός για το Μάτι: Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες για να σωθούν οι άνθρωποι

Συνέντευξη για την τραγωδία στο Μάτι έδωσε ο Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Θυμίζουμε ότι ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός είχε συναντηθεί μαζί με τον επίσης ακαδημαϊκό Ευθύμιο Λέκκα με τον Αλέξη Τσίπρα αφού ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει τις συμβουλές τους.

Ο κ. Ζερεφός μίλησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι: «Νομίζω ότι οι εκτροπές της κυκλοφορίας δεν έγιναν συντονισμένα με την Πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα».

Επισήμανε ακόμα τον κίνδυνο από τις αναθυμιάσεις για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές. «Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο», εξηγεί ο κ. Ζερεφός.

Για τη φετινή χρονιά λέει: «Το 2018 ήταν μια ανώμαλη χρονιά» αφού «ο Απρίλιος έδωσε ρεκόρ ζέστης και δυστυχώς ο Ιούλιος έδωσε ρεκόρ θανάτων από δασική πυρκαγιά. Δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά ένα μείγμα σωρείας γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία».