15 Αυγούστου 2018

Στην Αυστρία πάει ο Πούτιν -Θα παραστεί στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών

Επίσκεψη στην Αυστρία σχεδιάζει βραχυπρόθεσμα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται να παραστεί το ερχόμενο Σάββατο, 18 Αυγούστου, στους γάμους της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, του συγκυβερνώντος-- με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Είχαν προηγηθεί εικασίες σε διάφορα ΜΜΕ για ενδεχόμενη επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αυστρία, την οποία ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Στους γάμους της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών με τον επιχειρηματία Βόλφγκανγκ Μάιλινγκερ, που θα τελεστούν στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, πρόκειται να παραστεί και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας θα έχει, αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου, συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο ανάκτορο Μέζενμπεργκ, κύρια θέματα της οποίας θα είναι ο πόλεμος στη Συρία, η διένεξη για την Ουκρανία και ενεργειακά ζητήματα.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Βιέννη, στις 5 Ιουνίου, και μετά τις συνομιλίες του με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο πρόεδρος Πούτιν είχε καταγγείλει ως "μονομερείς και για όλους επιζήμιες" τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως "όλοι" έχουν συμφέρον για μια άρση τους.

Ο ίδιος είχε επισημάνει πως η Ρωσία δεν έχει "κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας" στην Ευρώπη, "αυτό είναι ένα πρόβλημα για εκείνους, οι οποίοι θέλουν να υπάρχει ένα τέτοιο στην κατάσταση με τη Ρωσία".

Όπως είχε τονίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία είναι ανοικτή και πρόθυμη για συνεργασία, και οι συζητήσεις για μια αποκατάσταση πλήρων σχέσεων δεν είναι μόνον προς συμφέρον της Ρωσίας, αλλά προς συμφέρον των κρατών της ΕΕ.

Η μονοήμερη εκείνη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βιέννη είχε πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 50ης επετείου των συμφωνιών για παροχή φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν υπογραφεί την 1η Ιουνίου του 1968 ανάμεσα στην δημόσια αυστριακή εταιρεία πετρελαιοειδών OMV και στην τότε Σοβιετική Ένωση και οι οποίες υπήρξαν οι πρώτες στην ιστορία συμφωνίες της Μόσχας με κάποια δυτική χώρα για την εξαγωγή σοβιετικού φυσικού αερίου.