20 Σεπτεμβρίου 2018

Συνελήφθη ο παιδεραστής που είχε πάρει προεδρική χάρη - Σάλος στην Κύπρο για την απόφαση αποφυλάκισής του

Στη σύλληψη του παιδεραστή που αποφυλακίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου με προεδρική χάρη προχώρησε την Τρίτη η Αστυνομία της Κύπρου , μετά τον εντοπισμό κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο δράστης είχε τοποθετημένες τις κάμερες να βλέπουν προς τον δρόμο και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση όπου μερικές δεκάδες μέτρα μακριά διαμένει το ενήλικο, πλέον, θύμα του με την οικογένειά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία προέβη σε έρευνα στην οικία του με δικαστικό ένταλμα, μετά από πληροφορία που έλαβε για κατοχή εκρηκτικών υλών.

Κατά την έρευνα των αρχών, εντοπίστηκε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο κατασχέθηκε και το περιεχόμενό του αξιολογείται από το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Ο ίδιος ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος και παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για προστασία του θύματος και της οικογένειάς της από τον παιδεραστή.

Επίσης, με επιστολή της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων προς την Αστυνομία ζητά να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένεια του θύματος, κατά τη διάρκεια της οποίας απολογήθηκε για την πρόωρη αποφυλάκιση του παιδεραστή με προεδρική χάρη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε λάθος την προεδρική χάρη στους παιδεραστές, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, την οικογένεια του θύματος ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της.

Από την άλλη, η οικογένεια του θύματος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε για την πρόωρη αποφυλάκιση του δράστη. Το θύμα όπως και οι γονείς της έπαθαν σοκ όταν τον αντίκρισαν στους δρόμους της κοινότητας όπου διαμένουν.

Η Αρχή Εποπτείας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου- ο οποίος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένεια του θύματος- συμμετείχε στη συνεδρίαση της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων η οποία αποφάσισε εντός της τρέχουσας εβδομάδας, η Νομική Υπηρεσία να καταχωρήσει αίτηση στο Δικαστήριο για την εξασφάλιση διατάγματος ώστε ο εν λόγω παιδεραστής να τεθεί υπό την εποπτεία της.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Εποπτείας, αξιολογώντας την κατάσταση του αποφυλακισθέντα παιδεραστή και τα περιστατικά της υπόθεσης, έκρινε ότι θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προεργασίες ώστε αυτός να παρακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση από ψυχολόγο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας καθώς και από λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Παρέμβαση Νομικής Υπηρεσίας

Ωστόσο, γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε την Τετάρτη και η Νομική Υπηρεσία αναφορικά με την πρόωρη αποφυλάκιση του εν λόγω παιδεραστή με προεδρική χάρη, καθιστώντας σαφές ότι δεν ήταν στοχευμένη και ότι ο συγκεκριμένος παιδεραστής όπως και πολλοί άλλοι κατάδικοι επωφελήθηκαν από τη γενική μείωση των ποινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους κατάδικους που έλαβαν προεδρική χάρη περιλαμβάνονται και άλλοι παιδεραστές με θύματα άνω των 13 χρονών, φονιάδες που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία, έμποροι ναρκωτικών και βιαστές ενηλίκων.

Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό

Την οργισμένη αντίδραση των πολιτών προκάλεσε η απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παιδεραστές, μειώνοντας κατά ένα τέταρτο τη συνολική ποινή φυλάκισης που τους επιβλήθηκε. Έτσι, μέσα των social media αποφάσισαν την Παρασκευή το απόγευμα να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ