20 Σεπτεμβρίου 2018

Μιράντα Ξαφά: Συγχαρητήρια στον Μητσοτάκη για την πρόταση εκχώρησης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Θετική βρίσκει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εισπράττεται ο ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους, η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά.

Διαβάστε τι έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter:



Τι έγραψε ο Στέφανος Μάνος σε άρθρο του στην Καθημερινή

«Με ευχαρίστησε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Διότι ζήτησε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε την οικονομική και κοινωνική μας ζωή και την εν γένει συμπεριφορά μας. Και είπε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε, με ημίμετρα και ξαναζεσταμένες συνταγές. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, νέες πολιτικές, τόλμη, αποφασιστικότητα και ρίσκο.

Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών και των πολιτών. Και μετά δεσμεύτηκε να μειώσει μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια», ανέφερε σε άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

Και προσθέτει:

«...Μία μόνο λύση υπάρχει. Η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Διότι δεν πρέπει να φορολογείται η περιουσία. Αντιθέτως πρέπει να ενθαρρύνεται η δημιουργία περιουσίας.

Το κράτος προσδοκά όμως έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ 2,65 δισ. ευρώ. Αν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθούν και ισοδύναμες κρατικές δαπάνες. Ισοδύναμες είναι οι επιχορηγήσεις των δήμων. Το κράτος πρέπει να πάψει να επιχορηγεί τους δήμους. Οι δήμοι πρέπει να αυτονομηθούν οικονομικά.

Πιστεύω ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κακο-διοίκησης είναι η συγκέντρωση. Συγκεντρωτικά αντικειμενικές αξίες για κάθε γωνιά της Ελλάδας. Συνέπεια, η ασυναρτησία και η αυθαιρεσία.

Συγκεντρωτικά ό,τι έχει σχέση με το σχολείο ή την πρωτοβάθμια φροντίδα. Ασυναρτησία και αυθαιρεσία. Ολα ο υπουργός. Η απάντηση είναι Αποκέντρωση. Αποκέντρωση ως πολιτικό, διοικητικό και ηθικό πρόταγμα.

Ιδεολογικά. Οι δημότες πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις δαπάνες του δήμου τους. Είναι μια μεταρρύθμιση που επαναπροσδιορίζει ριζικά και την οικονομική και, ίσως πιο σημαντικά, την κοινωνική συμπεριφορά των δημοτών. Ο δήμος επιμερίζει τις δαπάνες του στις ιδιοκτησίες του δήμου όπως ορίζει ο νόμος. Οι ιδιοκτησίες επιβαρύνονται, όχι με φόρο, αλλά με ανταποδοτικό τέλος. Τα τέλη κάθε δήμου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όχι στην ιδεοληπτική πολιτική φαντασία των συντακτών των αντικειμενικών αξιών».