19 Σεπτεμβρίου 2018

Ακόμα και ο Μπους καλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν τις Πρέσπες: Στο Βουκουρέστι στεναχωρήθηκα

Όλοι για το «ναι» στις 30 Σεπτεμβρίου

Οι πιέσεις που ασκούνται στα Σκόπια από τη Δύση, όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, εντείνονται. Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (2001-2009) Τζορζ Ο. Μπους έστειλε γράμμα στους «πολίτες της 'Μακεδονίας'», καλώντας τους να υπερψηφίσουν τις Πρέσπες.


Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί και ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμα που έστειλε πρόσφατα στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ -ο οποίος είναι κατά της Συμφωνίας. Ο Τραμπ είχε στείλει το δικό του μήνυμα με αφορμή την 27η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος Μπους στη δική του επιστολή αναφέρεται στις επαφές του το 2001 με τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ Τραϊκόφσκι, δηλώνοντας μάλιστα «υπερήφανος όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' με το συνταγματικό της όνομα το 2004».

Εκφράζει μάλιστα την απογοήτευσή του που στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου (2008) δεν κατάφερε να δει την ΠΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, που βρίσκεται τώρα ενώπιόν σας για επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα βάλει τη 'Μακεδονία' σε πορεία εισόδου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για να επιτύχει το λαμπρό μέλλον που οραματίστηκε ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι. Καλώ όλους τους πολίτες της Μακεδονίας να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα αργότερα αυτόν το μήνα. Μετά από μια δεκαετία αποτυχιών, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και τη χώρα σας.»

Κλείνει την επιστολή του ο κ. Μπους με την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν με υπερηφάνεια τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ως το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, το 30ό για την ακρίβεια.